Vi guidar dig i dryckesvärlden

100-poäng Montrose och en Boeuf Bourguignon

Torsdagen den 20:e september. Klockan på skärmen visar 09:51 när det dimper ner ett mail från en gammal god vinvän. ”Om 10 minuter släpper Systembolaget prestigefulla bordeauxer på webben!”. Det är bordeauxer från haussade 2009 det gäller och däribland ett antal 100-poängare för hutlösa pengar. Jag tänker inte köpa något men blir nyfiken, och har ju en liten lucka. Jag går och fyller på kaffekoppen, lutar mig tillbaka och knappar in systembolaget.se – enter.
Fem minuter senare och 3,500 kronor fattigare är jag två flaskor Montrose 2009 rikare. Förvirringen är total och en lätt ångest knackar mig på axeln.

Det är sällan jag handlar viner som kostar mer än 1000 kr. Betydligt vanligare är att mina inköp ligger mellan 400 och 800 kr, där tycker jag personligen att man hittar de kvalitetsmässigt bästa köpen. Men nu sitter jag där med ett par flaskor som Robert Parker tilldelat unika 100-poäng och som jag självklart skall lägga in längst bak i mitt vinlagringsskåp och glömma de närmsta 15-20 åren. Eller?

Vi som skriver på Popit har alla förmånen att få prova väldigt mycket bra viner. I-landsproblemet är att klämma in så många intressanta provningar som möjligt i schemat, och väl där försöka föreställa sig hur vinerna skulle smaka i en rättvis miljö tillsammans med goda vänner och god mat. Jag har tidigare provat Montrose 2009 på en stor primörprovning av Bordeaux. Det var jag och ett hundratal viner tillsammans med ytterligare ett hundratal vinjournalister och entusiaster. Inget vin kan enligt mig få 100 poäng vid en sådan tillställning, för att få de där sista poängen upp till full pott krävs bra drickterroir, dvs bra stämning, goda vänner och rättvis mat.
Plötsligt slår det mig! Varför vänta 20 år för att få veta hur Montrose 2009 smakar i sitt rätta element när jag kan bjuda hem mina kollegor på en middag och ta reda på det redan nu?

Det kom totalt 36 flaskor Montrose 2009 till Sverige och samtliga såldes slut på mindre än en sekund. Jag lyckades klicka hem två, varav en ligger längst bak i mitt vinlagringsskåp och en står tom på köksbänken och påminner mig om en fantastisk kväll med Alf och Maria (David hade tyvärr annat för sig, jag tror det hette Skottland och Dufftown) och min flickvän Linn. Som komplement till Montrose 2009 hade vi Montrose andravin Le Dame de Montrose 2009. Två stora viner som vi med glädje klunkade i oss tillsammans med en kraftig Boeuf Bourguignon.

Kvällens vinnare till maten var Le Dame de Montrose. Den varma merlot-frukten (82% merlot) och de välbalanserade ekfaten var inget annat än ”a perfect match” till en långkokt boeuf med skogssvamp och sidfläsk. Montrose var i det här fallet stråt vassare och placerade sig smakmässigt ett snäpp ovanför maten, vilket i sig var en höjdare och en kombination som av många uppskattas mer än ett möte i harmoni.

Däremot var det ingen större tvekan om vilket vin som höll högst kvalitet innan boeufen dukades in. Montrose 2009 dominerade helt med sitt tveklösa ursprung, kraftfulla svartvinbärsfrukt och imponerande ekfatskrydda. Kommentarer som ”doftar dyrt” och ”imponerande balans” duggade tätt tillsammans med ett och annat ”lite som att slicka på brevlådor när man var liten”. Återigen förvirring, men tack och lov var ångesten från torsdagen den 20:e september som bortblåst.


Chateau Montrose 2009

(1745 kr)

Nydekanterad är doften knuten med kompakt mörka aromer av svartvinbär, kaffe och ekvanilj. Efter bara några minuter i kupan börjar mer komplexa aromer frigöras, främst ekfatsrelaterade som sandelträ och kryddor men även plommon och stensöta.
I munnen drar en frisk syra in och snörper ihop munnen, men mycket snart släpper knuten och en balanserad komplexitet och varm frukt breder ut sig. Trots tyngd och fyllighet i kombination med tanniner a’la finkornigt sandpapper och åtstramad syra är smaken förvånansvärt elegant.

La Dame de Montrose 2009
(497 kr)

Solvarm doft av mörk frukt som drar åt det röda hållet. Plommon, svartvinbär och körsbär men även generöst med choklad, läder, rostat kaffe och mocka.
Smaken är tät, fyllig och generöst kurvig med mer ögonfransar än muskler, men här finns även torra mineraler som stramar upp och bär fram eftersmaken elegant.

Och poäng?

Chateau Montrose 2009 – 96 poäng
La Dame de Montrose 2009 – 92 poäng
Kvällen – 100 poäng

OCH EN BOEUF BOURGUIGNON…

Det här behöver du till 4 personer:

1,5 kg nötkött (högrev, bog eller ytterlår)
3 mask smör
salt och peppar
1 flaska rödvin (75 cl)
5 dl köttbuljong (tärning eller fond)
4 normalstora gula lökar (klyftade)
1 strimlad purjolök
4 skivade vitlökar
2 tsk torkad timjan
150 gram rökt sidfläsk (eller bacon)
4 morötter
5 dl skogschampinjoner
1 dl vitt vin
3 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 liten burk syltlök
En näve hackad persilja

Så här gör du:

1. Skör köttet i 3-4 cm tjocka bitar. Salta och peppra och stek i smör i omgångar så att de får fin färg och flytta efter hand över i en större gryta.

2. Pudra över vetemjölet och blanda om i köttet. Vispa ur pannan med 1 dl av vinet och slå över köttet.

3. Häll över resten av vinet och köttbuljongen tillsammans med gul lök, vitlök, purjolök, lagerblad, timjan, tomatpuré, sidfläsk (bacon) och morötterna.

4. Lått sjuda på svag värme i ca 3 timmar. Rör om då och då. Toppa eventuellt med mer vin om det behövs.

5. Skär champinjonerna i stora bitar och fräs i smör och vitt vin tills vinet kokat in i svampen.

6. Tillsätt skogssvamp och syltlöken mot slutet av koktiden och låt koka vidare i 5-10 minuter. Strö över en näve hackad persilja och servera med kokt potatis.

Bon Appetit!