2 505 skottar, 660 fransoser och… 48 mexikanare

Monopolet stor
I oktober ställer Systembolaget fram en cognac och två skottar (och då pratar vi ju alltid whisky) i ett antal av sina större butiker, och en mexikansk mescal och ytterligare en whisky i vinkällarbutikerna. Totalt har bolaget satsat på att köpa in 2 505 flaskor whisky (varav 1 800 rökiga), 660 flaskor cognac (vilket är ovanligt många och 1/3 av hela produktionen) och… 48 flaskor mescal.
Mexikansk tequila och mescal har under de senaste åren befäst sin ställning som kvalitetssprit i Sverige och fler och fler blir frälsta, men för att få den breda massan att upptäcka storheten i detta agavedestillat krävs mer än 48 flaskor per lansering. Sist jag kollade hade vi 9, 6 miljoner invånare i Sverige och endast ett monopol, så även om alla invånare inte vill eller får dricka alkohol så är konkurrensen onekligen ganska stor.

Rökig whisky är det däremot ingen brist på i landet, och så länge de flaskor som lanseras håller hög kvalitet så är det inte mig emot. Ta till exempel Laphroaig 1989 vilket är precis ett sådant stycke buteljerad rök som jag kan tänka mig att investera i, just för att den inte är så förbaskat rökig och tillåter fler aromer att ta plats och skapa komplexitet.

Svenskarna är ett whiskydrickande folk, inget snack om saken. Men jag hoppas att Systembolagets nya sortimentsmodell kommer hjälpa även andra typer av destillat att kvala in i det ordinarie sortimentet och bidra till ett mer mångkulturellt dryckessamhälle.
Salud, Santé, Slainte och – inte minst – Skål på er!

Småpartier i ett antal större butiker

AE DorA E Dor Albane
Art.nr 20273 -700 ml – 695 kr
Cognac, Frankrike
Alkoholhalt: 40 %

En vällagrad herre med generösa toner av fikon, mjölkchoklad och nougat toppat med fruktiga vildhallon.
Smaken är fyllig och välbalanserad med elegant sötma. De primära smakerna är bäriga och drar starkt åt hallon och körsbär, efter det följer hasselnötter, smörkola och kaffe. Eftersmaken är mjuk, elegant, rund och lång. Svårspottat cognac.
91(100)

KilkerranKilkerran WIP 5 Bourbon Wood
Art.nr 10075 -700 ml – 499 kr
Campbeltown, Storbritannien
Alkoholhalt: 46 %
Glengyle Distillery

Ungdomlig doft av spannmål, vanilj, gummi och gula äpplen.
Smaken är mild och rund med tydlig sötma som mot slutet torkar ut och blir lite mer bitig. Torr eftersmak med lätt bittert avslut. En whisky som kräver sitt vatten för att blomma ut.
86(100)

Laphroaig1989 Laphroaig
Art.nr 20271 – 700 ml – 1799 kr
Islay, Storbritannien
Alkoholhalt: 48,9 %
Laphroaig

Elegant Laphroaig som hållit igen på röken precis lagom mycket för att bli komplex och intressant. Doften är mild och mjuk med generösa toner av choklad, hasselnötter, muskot, kanel och rök.
Smaken är stor och mäktig med komplexitet och elegans. Röken ligger och spelar i toppnoterna hela vägen, ljust och fint i början för att mot slutet gå ner någon oktav och blir tyngre. Eftersmaken är lång och rostad med en kaffe, choklad och rökta charkuterier i avslutet.
93(100)

Småpartier i vinkällarbutikerna


Bruxo

Art.nr 10112 – 700 ml489 kr
Mexiko
Alkoholhalt: 46 %
Lucio Morales López

Kryddig och vegetabilisk doft av rotfrukter, tallbarr, vita snittblommor och rök.
Smaken är fyllig, kryddig rund och småsöt. Alkoholen är välbalanserad trots skapligt att den är skapligt hög. Eftersmaken är lång och mjuk med toner av vanilj, tallbar och litchefrukter som hänger kvar längst.
91(100)
 

Signatory2002 Signatory Craigellachie
Art.nr 10078 – 700 ml – 699 kr
Skottland, Storbritannien
Alkoholhalt: 60 %
Signatory

Stor och generös doft av honung, nektar, spannmål, kanel och nejlika.
Mjuk och välgjord smak med bra bett i början och mitten. Mot slutet, när den intensiva starten börjar lugna ner sig, blir det kryddigt på tungan och söta toner av honung och nougat tittar fram. Eftersmaken är lång och ihållande men med en lätt bitter ton som inte ger vika, med eller utan vatten.
88(100)