Vi guidar dig i dryckesvärlden

2012 – i dryckens tjänst

Bild från boken Drick! Natur & Kultur 2013

I går kväll fick jag fick för mig att summera året som gått innan det är försent. Vad smakade bäst och vad snackades mest om? För mig personligen hände det en jädra massa kul saker 2012.

Efter en snabb genomgång av iCal, dokumentarkiv och wordpresskonton fick jag mina aningar bekräftade: 2012 var ett år i dryckens tjänst. Nio helsidor i Nöjesguiden med lika många intervjuer och krönikor. Nio ”Artisten & vinet”-intervjuer i Livets Goda plus diverse artiklar. Åtta cigarrecensioner och två ölartiklar i Whisky & Bourbon. Sex krönikor och två artiklar i Gourmet. Minst 100 öltips i Mitt Kök. Och det vara bara old school-pappers-media.

Mest frekvent har jag skrivit här på Popit. Det här blir 56:e inlägget. 1500 tweets i ämnet har slunkit ur mig drån @alftumble. Mer svårberäknat är antalet timmar vinsurfande, shoppingen på nätet och allt mailande med likasinnade. Liksom alla provningar, producentmiddagar, luncher, Popit Out-kvällar och högst frivilliga långrandiga dryckessittningar. Vad jag däremot minns väl med en tår i ögat är de två nummer av tidningen Fokus Krog vi hanna producera innan sommarnumret stannade i pressarna på grund av dött annonsintresse. Synd, men idéen är inte död bara för att marknaden är det.

Mitt riktiga jobb som musikproducent, eller åtminstone var det väl det fram till 2012, har flytit på okej tack vare min kollega. Bland annat skrev och spelade vi in musiken till den fasta utställningen på nya Spritmuseum på Djurgården. Ett drömuppdrag förstås. Men om jag bara ska välja ett projekt det här året jag ägnat mest entusiasm, svett och passion får det bli boken jag precis skrivit klart: Drick!  En praktisk guide om hur man dricker bättre vin, öl och sprit – hemma och på krogen. Den släpps på Natur & Kultur i mars 2013, ett år jag har höga förhoppningar på en nyp av svensk dryckeskultur. Vad tror ni om Dryckeslandet Sverige 2013?  Tills vidare får ni hålla till godo med en högst subjektiv årsbästalista för 2012.

Tack för i år! / Alf

PS. En musikårsbästa hittar du längst ner.

barbaresco_crichet_pajeÅrets vin: Rogna Crïchet Paje 1978
Jag återintroducerar härmed 100-poängsskalan. Full macka.

Årets dryck på krogen-upplevelse: Leijontornet 12 x 8
Överträffade sig själva från förra året med stora glasdueller mellan Kistler vs. Domainae Leflaive, Gruad Larose -82 vs. Leoville Las Cases -85, Bonneau du Martray -94 vs. Bonneau du Martray -91.

Årets presskaffe: Kenya AA Kagumoini, Johan & Nyström
Rotfrukter med finess, var inte det årets råvara?

Årets guilty pleasure: Campari
Med massor av is. Och kanske lite juice om jag är hemma själv.

Årets fat: Duvel Single Fermented
Ett sådant tråkigt begrepp som balans får räcka som motivering.

Årets skenmörker: Black IPA
Mörk öl som smakar ljus, typ.

Årets resa: World Class Rio
Rapportering från Ipanema om väldens bästa bartenders direkt här på Popit.

Årets julbord: Långbro Värdshus
Snäppet upp från fjolårets besök på Bockholmen.

Årets personbästa paradox: 39.40
Mäkta stolt för under 40 minuter på milen och cigarrecensent i Whisky & Bourbon samma år.

Årets cigarr: Davidoff Special T
”T” står inte tyvärr för Tumble även om jag mer än gärna skriver på den här seriens lättillgängliga förträfflighet.

Årets sommelierförening: Sommeliergillet
En branschförening fungerar bäst om den drivs av aktiva i branschen.

Årets kompromisslösa: Little Quarter
Lyfter på hatten för cocktailbaren som bara fortsätter att höja nivån utan att konstla till det.

Årets terroir: Beaujolais 
Hörde jag granit?

Julie BalagnyÅrets vinmakerska: Julie Balagny
Den mest terroirträffsäkra i Beaujolais med snyggast etiketter.

Årets don’t forget about me: Vit bordeaux
Oj vad gott det kan vara. Och inte behöver det kosta 2009-bordeaux-mycket-pengar heller.

Årets årgång: 2010
Tyskland och Bourgogne visade vägen. Piemonte och Bordeaux att se fram emot.

Årets nördlektyr: Tong Magazine
Den jag läst mest om man inte räknar korrektur.

Årets bubbelproducent: Cedric Bouchard
Ja, vad ska man säga?

Årets mest uttjatade: Naturvin
Är det gott är det gott, är det bra är bra.

Årets budget-Napa: Coast Line
Under 300 kronor och urspungstypiskt!

Årets vulkan: Etna
Semesterön Siclien ligger plötsligt mycket nära till hands för nästa solsemester.

Årets druvaromans: Frappato
Ibland blir man bara kär på nytt. Tack COS och Occhipinti.

Årets alkoholfria: Citronvatten
Trött på all sötma som tydligen måste finnas i alternativen.

littlequarterÅrets nanobryggeri: STHLM Brewing
Lätt att vara lokalpatriotisk i frågan men jag välkomnar verkligen en UK-influerade stil i dessa nydanande kretsar.

Årets US-mikro: Founders
Jo, jag gillar jänkarstyle också.

Årets vinshopping: Nätet
Såväl från svenska som utländska importörer och auktionshus.

Årets vinsajt: Cellartracker.com
Ärligaste ratingen och bästa söket.

Årets musik: Spotifylista här!
Topp 20 – all over the board…have fun with it!

 

FOTO (sabreingsbild från boken Drick!): Fredrik Skogkvist