Vi guidar dig i dryckesvärlden

3 x 3 rosé

Vi befinner oss mitt i en rosa högsäsong. Tidningar, hemsidor och bloggar matar på med sina bästa roséviner inför sommaren. I princip samtliga har fokus på stilla viner, vilket också är det som vi främst förknippar med just rosévin. Men – ej att förglömma – en stor del av alla roséviner är mousserande och inte sällan är dessa livliga festprissar stråt vassare än sina stilla kusiner från vinlandet. 

Jag har gjort så gott jag har kunnat för att prova igenom det mesta av det bästa av allt som är rosa, så väl stilla som bubblande. För att inte bli allt för långrandig är mina favoriter begränsade till 3 x 3.  Tre stilla, tre mousserande och tre champagner. Det bubblar om sex av mina nio roséfavoriter och de är alla relativt lättillgängliga på Systembolaget.

LUGNT OCH STILLA


Bochendahl Rosé 2011

Art.nr 6007 – 750 ml – 79 kr

Coastal Region, Sydafrika

En sydafrikansk rosé som kombinerar rökigt ursprung, tranbär, laktrits och mogen jordgubbsfrukt med en franskinspirerad syra, mineraler och örter. Karaktärsfull herre som sticker ut i mängden med såväl doft och smak som sin lökskalsfärgade nyans. Som en boostad sydfransos!


Domaine de Collavery 2011

Art.nr 2859 – 750 ml – 79 kr
Provence, Frankrike

En rosa del av provence buteljerad på flaska. Här finns det man förväntar sig och vill ha av ett klassiskt sydfranskt rosé. Röda bär, citrus, mineraler och örter för näsan. Godisgod frukt och läcker syra för gommen.


Sancerre Les Baronnes Rosé 2011
Art.nr 91231 – 750 ml – 129 kr
Sancerre, Frankrike

Krispig doft av bladen från en svartvinbärsbuske, hallon och snäckskal med några snabba drag på vitpepparkvarnen över allt. I munnen är det bären från den röda vinbärsbusken som först tittar fram, tätt följt av örter och mineraler. Härligt frisk och stram, precis som en bra rosé skall vara. Extra bra blir det tillsammans med fisk och skaldjur. Gärna i kombo med en matig sallad.

LIVLIGT MOUSSERANDE


Blason Crémant de Bourgogne Rosé Brut 2009
Art.nr 7687 – 750 ml – 89 kr
Crémant de Bourgogne, Frankrike

Frisk, ren och bärig Crémant från det svala Bourgogne. Här hittar vi lika stora delar mineraler som röda bär. Fin syra och bra längd. Enkel men strålande!


Rotari Rosé 2007
Art.nr 7701 – 750 ml – 99 kr
Trentino, Italien

En rosa, bubblande och inställsam norditalienare som bjuder på röda hallon, jordgubbar och digestivekex. I smaken är han fruktigt mjuk och har en elegant men blygsam syra. En karaktär som inte har några som helst problem att mingla runt i sommarbuffén.


Gardo Morris Brut Rosé
Art.nr 7732 – 750 ml – 109 kr
Nya Zeeland

Välgjord, slank och graciös som en primadonna med friskt bäriga toner av smultron, körsbär, örter och lite mandel. Smaken är klanderfritt ren, stram och elegant. Den generösa frukten hålls tillbaka av en snyggt balanserad syra. Förförisk Nyzeeländare från utsida till insida!

CHAMPAGNE!


Gosset Grand Rosé Brut

Art.nr 7405 – 750 ml – 459 kr

Champagne, Frankrike


Synnerligen välsvarvad rosé snyggt sammansatt av små röda bär, torkade rosor, blodgrape, lite örter och några kryddor. Smakrik och generöst mullig men samtidigt frisk och stram med en eftersmak som övergår från röda bär och mineraler till en rund och gräddig avslutning.


Bollinger Rosé

Art.nr 7755 –  750 ml – 499 kr
Champagne, Frankrike

Utvecklad och kraftfull doft i klassiskt rostat Bollingerstil toppat med aromer av mogna röda äpplen, torkade jordgubbar, tobak, mandel och grädde. Smaken är till en början friskt bärig men en ryggrad av stram syra som omsluts av en svulstig röd frukt. Eftersmaken är lång och kaxig som en utdragen smörkola.


Billecart-Salmon Brut Rosé

Art.nr 7758 – 750 ml – 569 kr (375 ml – 279 kr)
Champagne, Frankrike


Laxrosa på gränsen till brandgul. Fullproppad med klassisk citrus (apelsinskal), snäckskal och mandelnöt. Över allt ligger en lätt bärig arom av jordgubbar och hallon, men den är diskretare än vad man är vad vid från många andra roséchampagner. I smaken tittar däremot hallon och smultron fram och tar för sig tillsammans med frisk citrus, torra mineraler ett fyrverkeri av små fina bubblor och en gräddig eftersmak. Ett extra plus för att den även finns tillgänglig på halvflaska.