Vi guidar dig i dryckesvärlden

Anna tar tempen på engelskt mousserande vin

Ridgeview Estate i Sussex England

Ridgeview Estate i Sussex England

Det är mycket spännande som händer nu! Förutom Systembolagets nyhetssläpp igår har vi även den efterlängtade första vinauktionen för säsongen som går av stapeln under måndag, tisdag och onsdag. Dessutom har jag fullt upp på jobbet; under några dagar i början av denna vecka hade jag förmånen att byta snön och blasket hemmavid mot vårlikt väder, påskliljor och körsbärsblommor i Sussex, södra England. Jag var där för att ge tre föreläsningar på Plumpton College utanför Brighton, men förutom jobb så fick jag även möjligheten att besöka två vingårdar och prata med människorna bakom vinerna.

Oliver Marsh på Ridgeview Estate

Oliver Marsh på Ridgeview Estate

Min bild av engelska viner innan min resa var en något vag förefattning om att engelsmännen gör spännande mousserande viner med lovande kvalitet och potential – däremot hade jag inte testat mer en en handfull av dem. Efter att ha spenderat tre dagar i regionen och testat dess viner är jag benägen att befästa den åsikten; England som vinland är på gång! Jag möttes av inspirerande vinmakare med engagemang och kvalitetsfokus – merparten av landets mousserande viner görs enligt den traditionella metoden och generellt låter man vinerna lagras med sin jästfällning lika länge som i Champagne. Inspirationen från Champagne och dess metoder är tydlig när det kommer till vinmakningsteknik och val av druvor men alla jag pratar med är noga med att understryka att man inte har för avsikt att skapa ett nytt champagne – man vill skapa sin egen identitet och positionera sig som en egen kategori inom mousserande vin.

Cordon du Royat på Ridgeview Estate

Cordon du Royat på Ridgeview Estate

Förutom det givna valet att odla de klassiska champagnedruvorna chardonnay, pinot noir och pinot munier hade flera av vinmakarna som jag talade med även börjat med experimentodlingar av arbanne, petit meslier, pinot gris och pinot blanc – samtliga tillåtna champagnedruvor men så ovanliga att de endast utgör 0,3% av odlingarna i Champagne. I nuläget var resultatet av odlingarna ovisst, men alla hade den avslappnade inställningen ”det som funkar kommer att funka”. Med största sannolikhet kommer dessa druvor att användas som extra krydda i cuvéerna, men ur marknadsföringssynpunkt kan jag inte låta bli att tycka att det är det en rolig idé.

Court Gardens ägor

Court Gardens ägor

En snabb sökning på systembolagets hemsida visar att det i skrivande stund endast finns en engelsk producent representerad i sortimentet: Ridgeview Estate som finns listade med sina två cuvéer Bloomsbury och Grosvenor. Ridgeview Estate grundades 1994 och första årgången skördades 1996 – idag är man en av områdets mest rutinerade producenter (vilket ju verkligen belyser hur ungt England är som vinregion!). Man har en portfölj om 6 egna cuvéer men kontraktsbuteljerar även åt andra producenter som inte har en egen anläggning. Jag spenderade en förmiddag på Ridgeview Estates ägor och provade deras viner tillsammans med oenologiläraren på Plumpton College, Tony Milanowski. Mina anteckningar på de två viner som finns tillgängliga i Sverige ser ni nedan:

2010 Rideview Bloomsbury, nr 77971, pris 228 kronor
Egendomens chardonnaydominerade signaturcuvée visar upp en finstämd syra och en god balans. Vinet domineras främst av sina fuktiga primäraromer vilket gör att jag skulle välja att dricka detta välgjorda vin nu och två år framåt för att bibehålla vinets ungdomlighet

2010 Rideview Grosvenor, nr 96051, pris 299 kronor
100 % chardonnay och single vineyard från de egna ägorna. Vinet får även ligga längre tid på sin jästfällning än Bloomsbury. Grosvenor visar upp mer utvecklade aromer och en större komplexitet. Syran är frisk och vinet visar upp en finstämd balans mellan primäraromernas fruktighet, sekundäraromernas autolytiska karaktär och en antydan till trevligt utvecklade tertiära aromer. Gott att dricka nu eller spara i fem år.

Tasting på Ridgeview Estate

Tasting på Ridgeview Estate

Jag läste någonstans att segmentet ”mousserande viner som inte är från champagne” är ett av de segment som ökar mest i försäljningsstatistiken i Sverige och kanske kan de engelska vinerna ta en del av den marknaden. Vinerna är ofta lägre prissatta än dem från Champagne och med tanke på hur välgjorda många av dem är tror jag att vi kommer att se mer av dem framöver – och med tanke på hur ungt England är som vinland lär de bara bli bättre och bättre ju mer vinmakarna lär sig att tämja de klimatologiska förhållandena i landet.

Spännande på min ära!
.

.