Vi guidar dig i dryckesvärlden

Ansj für alle

bild
I senaste numret av Livets Goda dyker ett vin upp på första uppslaget där det toppar listan över ”chefredaktörens speciella favoriter just nu.” Längre bak i tidningen dyker samma vin upp i famnen på Måns Zelmerlöw som efter en imponerande provning plockar upp det här vinet som sin personliga favorit.
Ett vin som toppar listan hos både en folkkär spelman och en respekterad vinjournalist måste provas, så jag beställde ett par flaskor och i går damp de ner på ett Systembolag nära mig.

Vinet heter Ansj Rosso (uttalas ansy) och kommer från baroloproducenten 460 Casina Bric och vinmakaren Gianluca Viberti. Tidigare i år lanserades Prêt-à-Porter – en ”bubblig barolo” – från Gianluca i beställningssortimentet och nu har turen kommit till en röd blend av de piemontiska druvorna nebbiolo och barbera. Vinet skulle egentligen kunna etiketteras som ”Langhe Rosso”, men varför göra som alla andra när man kan göra det på sitt sätt? Ansj är precis ett sådant vin, vilket även namnet mer eller mindre säger på piemontiska, ”precis så”.

Gianluca Viberti på 460 Casina Bric

Gianluca Viberti på 460 Casina Bric

Ansj Rosso är vad jag trodde och hoppades på att det skulle vara. Ett vin av hög kvalitet med tydligt ursprung som tilltalar den inbitne vinnörden samtidigt som det har en avrundad elegans med fin frukt och sammetslena tanniner som är svåra att värja sig emot.
Det första som tittar fram ur glaset är en knäckig doft av smörkola som bäddat ner sig i en fluffig hög av körsbär och plommon. Enkelt, okomplicerat och vansinnigt flirtigt.
Tillsammans med en helstekt oxfilé, några baconlindade haricots verts och en långkokt vin/tomatsås slänger vinet av sig sin  sidenblanka programledarkavaj och visar upp sin fulla potential i köket. Smörkolan är som bortblåst och istället tar den italienska fruktsyran över och hänger sin blanka kostym över axlarna på maten. Balans i munhålan.
Ansj
Kort och gott, Ansj Rosso är ett klunkvänligt vin med personlighet och karaktär, ett vin som passar lika bra till rosmarinkryddade lammracks med vitlökssmör som till mormor på besök.

Ansj Rosso 2011
Art.nr 72655 – 179 kr
Italien, Piemonte
90(100)