Äntligen dryckesauktion igen

barolo58Med ett drygt 30-tal auktioner sedan starten 2004 är det nu dags för årets första auktion på nätet. Andrahandsmarknaden för drycker tycks öka i Sverige och numera anordnas 6-8 nätauktioner per år. På stadsauktion.se läggs posterna upp en vecka innan auktionerna startar.
Stadsauktions sida har dock en del övrigt att önska då vinerna försvinner från sidan så snart de sålts. Det går förvisso att söka på avslutade auktioner men känns onödigt krångligt.

Information om hur man säljer och köper finns beskrivet på systembolaget.se som i samarbete med Stockholms Auktionsverk genomför auktionerna.
Det som inte ska glömmas bort är att man som köpare betalar 20% på klubbat belopp plus 50 kr i försäkringsavgift. Som säljare betalar man 15% på klubbat belopp plus 150 kr i fotoavgift. Som köpare kan du lägga ett maxbelopp och budgivningen sker automatiskt till din fördel upp till beloppet du bestämt. Då är risken mindre att en post missas. Det är onekligen spännande att följa priserna särskilt om man själv är med och budar.
Vore kul om fenomenet kunde växa och omfatta fler städer framöver som Malmö och Göteborg. Ingen fraktkostnad och en annan tillgänglighet är det förstås för oss som bor i Stockholm.

bx02Nätauktionerna som sedan 2011 ersatt slagauktioner är uppdelade på tre dagar och startar med vitt vin och mousserande, dag två klubbas röd bordeaux och sista dagen övrigt rött som till största delen brukar bestå av bourgogne, italienska och spanska viner samt rött från nya världen, starkvin och sprit.
Röd bordeaux utgör cirka hälften av posterna. Toppvinerna får många av oss bara drömma om men om man ser förbi de största slotten kan mogen röd bordeaux och bourgogne hittas för 300-500 kr flaskan. De flesta viner som säljs ligger i prisspannet 500-1 000 kr. Det är i första hand toppvinerna som intresserar köpare från andra länder som utgör cirka en tredjedel. Tänk på att alltid kontrollera om vinet finns tillgängligt på Systembolaget då det kan vara billigare och enklare att köpa där. De flesta poster finns givetvis inte tillgängliga men då och då dyker sådana poster upp.

Hur vet man då att priset som jag betalar för mina inropade viner är skäligt. Säkrast är att kontrollera med den oberoende marknadsplatsen för vin med världens största databas för fine wine. Liv-Ex har 400 vinhandlare anslutna från hela världen och deras sökfunktion för privatpersoner heter cellar-watch.com och är en betaltjänst. Här omsätts cirka 75% av sektorn fine wine. Du kan också lägga till din egen källare och få uppdaterade priser på viner som du loggat in. På sajten wine-searcher.com kan också priser tas fram och viner som inte tillhör det exklusivaste segmenten kan vara lättare att hitta här. Tänk på att priserna är angivna utan skatter, moms och fraktkostnader.

Det bästa med dryckesauktionerna tycker jag är att det går att köpa färdiglagrade viner. Min egen vinsamling som förvisso är ganska blygsam har alltför många viner som bör lagras längre och risken är hela tiden att jag öppnar flaskorna för tidigt. Med några auktionsfynd kan jag dricka moget vin utan att rastlöst behöva vänta i 10, 15 eller 20 år. Miljöskadad har jag blivit på min arbetsplats Vinkällaren Grappe av allt moget vin som korkas upp.

Lycka till med budgivningen!