Vi guidar dig i dryckesvärlden

Äntligen mer Panpang från Hökarängen

”No, it’s not from India, it’s from Hökarängen”. Etiketten vittnar om samma sköna attityd som hos den amerikanska nybryggarkulturen. Och visst är influenserna tydliga mer än i formspråket. Det har gått ett bra tag sedan Fredrik Tunedal i Hökarängen släppte sin första succéöl Puttin” In Hours Pale Ale och vi är flera som väntat med spänning på nästa nanobryggd. Det var länge snack om en porter men uppföljaren blev alltså en India Pale Ale i amerikansk västkuststil. Tre humlesorter – Centennial, Chinook och Simcoe – samsas med Münchener och Pale Ale-malt. Alkoholen 7% och beskan runt 80 IBU.

Men skit i teorin. Pangpang öl är till för drickas. Den här IPA:n är en fröjd for doftsinnet att hälla upp i vinglaset. De rena citrustonerna tar olika skepnader: röd frukostgrape, yuzu och lemon curd. Men framför allt är det grapfruketen som tar plats, inte helt olik frukten i bättre Grüner Veltliner. Det som slår mig är mjukheten och elegansen i smaken. Proffsigt, och säkert inte helt enkelt när man jobbar med så pass framträdande humle. Varken beska eller alkohol gör sig besvär att visa framfötterna. Inte heller dras den med en tröttsam sötma (trots tillsatt muscovadosocker). Ett fint hantverk och på det hela taget en jävligt god jänkarbärs helt enkelt – och nog börjar man ana en ”hustil” från källaren i Hökarängen. Well done!

600 flaskor är klara och levererade till utvalda krogar i Stockholmsområdet, Urban Deli bland annat. Mer blir det först vid nästa humleskörd så ut och jaga!