Vi guidar dig i dryckesvärlden

Årets kock (och vin!) 2013

ak Årets kock 2013 heter Daniel Räms! Tävlingen var jämn och oviss in i det sista, särskilt för oss i publiken som endast kunde smaka av i fantasin.
Stort grattis till Daniel från oss på Popit och lycka till de tolvnärmsta fullspäckade månaderna.

gilletFör flera kockar är drycken inget man ägnar särskilt många tankar vid spisen. Åtminstone var det så förr. Men allt fler yngre kockar har både sommelierutbidlning i bagaget och ser drycken som en del av måltiden. Ett praktbevis på detta är förra årets vinnare Klas
Lindberg (liksom årets vinnare Daniel Räms). Initiativtagarna till den nystartade föreningen Sveriges Sommeliergille – Totte Steneby och Jonas Sandberg – var i år på plats för att aktivt lyfta och intervjuade alla tävlingskockar om deras dryckesval.

– All sex deltagarna har bra koll på vad som passar till vad. Några hade till och med konkreta flaskförslag till sin rätter, berättar Jonas Sandberg.

bragRestaurangakademins bås har de dukat upp ett gäng vinflaskor och ölsorter. Tillsammans med kockarna smakar de av maten och diskuterar den bästa matchningen. Den som vinner titeln Årets Kock 2013 vinner även en sommelierutbildning på Restaurangakademin.

– Det är såklart inget tävlingsmoment för en kock av välja rätt vin men nästa år hoppas vi kunna göra de här intervjuerna inför publiken, säger Jonas och hugger tag Martin Brag för den sista intervjun.