Arnaud Ente. Älskar karln.

En högst personlig favorit i Bourgogne. Inte så att jag är ensam om att gilla Arnauds viner – hans rykte som “rising star” i Meursault är officiellt vedertagen – men det finns något nervkittlande i allt han gör. I varje klunk. Fjärilar i magen och änglar i vinhjärtat.

Arnaud Ente har förflutet hos legendariska Meursaultproducenten Coche Dury, vars kraftfulla stil till en början tydligt influerade hand egna viner. Sedan millenieskiftet har dock Entes viner gått mot det elegantare hållet där druvorna plockas tidigare och fatanvändning skurits ned. Idag använder han endast 20-30% nya, små ekfat till sina mest koncentrerade viner och 600-liters fat till sina enklaste. Med andra ord är det fritt fram för frukt och mineralitet att visa vad de går för. Och det dem, utan tvekan.

Redan på instegsnivå, Bourgogne Chardonnay 2009 (236 kr exkl. moms), skiner den pura, lättsamma gula frukten igenom. Tack vare den generösa årgången upplevs vinet inte lika mineraliskt som 2008 men blir å andra sidan mer publikt. Släpps tillfälligt på SB 1 juni.

Meursault 2009 (399 kr exkl. moms) var tyvärr korkskadad vid provningstillfället men är vanligtvis två steg upp. Ytterligare två, eller kanske tre, pinnhål upp hittar du vingårdsläget Meursault 1er Cru La Goutte d’Or 2007, 2008, 2009 (716-752 kr exkl. moms). Här möts antagonisterna transparent vit elegans och stenhård mineralitet i snyggt samspel. Ett drömspel. Ett givande och tagande som tar sig olika uttryck i olika åldrar och årgångar. 2009:an framhåller trots sin ungdom en hel del fläsk och värme, medan 2008:an fortfarande är hård och knuten. Härligast för stunden är den förföriskt friska 2007:an där mineraliteten släpper igenom precis lagom med vit stenfrukt. Lång och lätt nötig eftersmak som räcker hela vägen hem.

Vad är det då som gör att Arnaud Ente lyckas med sina konststycken? Det sägs att han jobbar hårdast av alla i Meursault. Tillsammans med sin fru och två anställda tar de hand om sina 4 hektar vinodlingar dygnet runt. Kontrollfreak? Gärna för mig, så länge perfektion föder perfektion. Jag hoppas kunna besöka karln vid nästa besök i Bourgogne. Han är tydligen inte så intresserad av journalistbesök. Just därför.