Vi guidar dig i dryckesvärlden

Att blanda och ge

Sedan den förste hipstern klev in på en bar och beställde “vilken whisky som helst, bara det är single-malt”, har blended whisky successivt förpassats till garderoben som en “sämre” whisky. Maltwhisky från ett enda destilleri har helt enkelt blivit synonymt med hög kvalité och exklusivitet.

Blending – att blanda innehåll från olika fat och whiskysorter (vid det här laget vet de flesta att ordet “blended” syftar på blandningen av malt och den kolonndestillerade grainwhiskyn) är en konstart som ser lätt ut på pappret, men bara ett fåtal bemästrar. En riktigt bra blended whisky är mer komplex och ger ofta en större smakupplevelse än en halvtrist standard-malt.

Visst, det finns några riktigt skrämmande dåliga blends därute – än mer skrämmande är att de ofta ligger högt upp på försäljningslistorna på grund av sina låga priser – men mitt råd är att sky de som pesten. Leta istället rätt på de riktigt bra blendwhiskies som finns, och du kommer förstå varför blending är en konstart, och inte en genväg till billig sprit. 

En man som tröttnade på att blending utvecklats till en ursäkt att spola ut stora mängder anonymt blask på whiskyhyllorna är amerikanen John Glaser. Som grundare av det innovativa bolaget Compass Box har han skrivit om regelboken några gånger vad gäller hur man gör whisky. När Glaser vände blicken mot blended whisky blev resultatet Great King Street.

Här krossas alla förutfattade meningar om vad en kategori whisky “bör” smaka – de vänner jag bjudit whiskyn på har alla gissat att det är en exklusivare singelmalt i glaset. Kanske är den prominenta närvaron av Mortlach i blandningen, kanske är det blandningen i sig; oavsett anledning är Great King Street en whisky att prova och njuta av.

En av världens stora namn inom dryckesjournalistik är Jim Murray. Ofta debatterad och omdiskuterad, men likväl en av de mest respekterade namnen på scenen. I de senare årens upplagor av Whiskybibeln har det varit Ballantines sjuttonåriga blended whisky som fått benämningen “Whisky of the Year”. När jag intervjuade honom om det kommenterade han whiskyn “förvisso i nyanser, men den blir bättre och bättre uppbyggd. Och eftersom jag inte tror på en gud så måste det vara master-blendern”

Svenska importören Clydesdale fokuserar på små upplagor av konnässör-driven whisky, men lyfter ändock fram just Duncan & Taylors Black Bull främst bland sina nyheter. En 12-årig komplex blend som vunnit ett flertal prestigefyllda utmärkelser vid utländska vin och sprittävlingar.

Nästa gång ni besöker Systembolaget, eller surfar in på hemsidan, våga gå från single malthyllan och upptäck de storartade blended whiskies som en gång startade hela whiskynäringen som vi ser den idag. Välj med omsorg och ni kommer inte att ångra er.