Australiens mest prisvärda vin – 7495 kronor.

När en pava vin börjar kosta fyrsiffrigt pratas det sällan om prisvärdhet. Men när Penfolds Bin 620 släpps 2 maj för 7495 kronor vågar jag påstå att det är ett av största ekonomiska fynden du kan göra. Om du får tag på en.

Den rejält tilltagna prislappen kan naturligtvis inte motiveras i smakupplevelse, det vore löjligt att påstå. Nej, prisvärdheten hittar du inte i glaset utan i andrahandsvärdet. Så länge du inte drar ur korken vill säga. Penfolds ”vanliga” prestigevin, Grange, kostar cirka 3 000 kronor flaskan. Det är ett av vinvärldens populäraste samlarviner och betingar åtskilliga tusen på auktioner, särskilt omkorkade flaskor (en smart service firman erbjuder alla kunder som har en 15-årig Grange eller äldre). Är du samlare eller investerare har du således mycket att vinna på att nosa upp en av de totalt 6 000 flaskorna av Bin 620. Jämfört med Grange, som görs varje år i en upplaga omkring 60 000 flaskor, är vinet en sällsynt klenod som släpps för andra gången på 40 år! Föreställ dig prisutvecklingen…

Hur smakar då ett vin som kostar som en Thailandresa?

Tja, som en bättre cabarnet från Coonawarra. Skämt å sido, det är ett underbart vin tro mig – jag fick chansen att testa det igår bredvid Penfold Grange 2006 och Bin 311 Chardonnay. Frågan är bara vad som är vitsen med att recensera ett vin som ingen kommer att kunna köpa, än färre dricka?

Strunt samma. Har du läst så här långt är du säkert nyfiken. Vinet är en blend av hälten cabarnet sauvignon och hälften shiraz men det är den förstnämnda druvan och den karaktäristiska terroiren i området som avspeglar sig mest i glaset. Tät och djup svartvinbärsfrukt med en tydlig sälta och mineralitet. Om det beror på den röda jordmånen eller salta vindar från havet två mil därifrån låter jag vara osagt, men bortser man från värmen och en anstrykning av rök finns det vissa likheter med viner från Napas bergsdisktrikt.

För att ha något att jämföra med fick jag Grange 2006 upphällt i glaset bredvid. En ganska taskig jämförelse som fick stackars Grange, med sina 98% shiraz från Barossa och 100% amerikanska ekfat, att framstå som en chokladoppad vaniljpudding med bjönbärssås. Nåja, så illa var det inte, men om jag någon gång skulle få välja igen är svaret givet. Bin 620 ligger närmast mitt vinhjärta, trots sin omänskliga prislapp.

Ett alternativ med samma druvlblend från samma firma men med motiverad prislapp är vinet Bin 389 för 319 kr.