Vi guidar dig i dryckesvärlden

Bara att beställa

Schatz

I dessa dagar då hela världen ligger vidöppen som beställningssortiment är guidningen viktigare än någonsin. Att beställa vin på nätet hör till samtiden, antingen du gör det från en obskyr vinhandlare på bakgatorna i Köpenhamn eller från Systembolagets beställningssortiment .Och för att hitta rätt i det senare alternativet har jag provat drygt 100 viner och valt ut elva personliga favoriter. Bara att beställa!

Ignorera bildordleken med Federico Schatz coola viner. Bortse även delvis från ordet cool då vi befinner oss i Malaga. Schatz bästa vin heter Acinipo (88 p)och Kosta Brownegörs på 100 % lemberger eller blaufränkisch som den är mer känd som. Slank, mineralisk, klädsamma fat och överraskande syrapigg på ett sät tsom får en att dra på mungiporna. 199 kr. Blenden Finca Sanguijuela (86) 205 kr bjuder på lite mer fruktsötma och den druvrena Petit Verdot (85)220 kr visar upp  mer förväntad värme och krydda. Alla tre vinerna hänger dock ihop, samma mamma typ. Alla druvor odlas ekologiskt. Testa ett trepack om du är nyfiken lagd.

BergstromTvå riktigt bra kaliforniska pinot noir:er fanns med i startfältet. Överst hamnade Kosta Browne (93 p) 649 kr från Russian River Valley, tätt följt av Bergström Lancelotti Vineyards (92 p) 499 kr. Olika stilar men gemensamma florala toner uppbackade av bra djup och längd. De kostar förvisso en slant men jämför man med Bourgogne, som alla ändå gör, får du mycket vin för dina dollars.

Från storfräsaren Louis Jadot gick jag igång på en något svulstig men årgångs-finess-rik Savigny-lès-Beaune Premier Cru Clos des Guettes (87 p) för 239 kr. Krämig och fatig vit vardagsbourgogne, vem behöver inte det?

MascarelloAv den långa radda italienska rödtjut föll jag, inte helt oväntat, återigen för Giuseppe Mascarellos 2007:or. Ytterst få lyckades med att göra bra barolo från det varma året, men Mascarellos spartanska stil med hög syror och krav på lång lagring innebar i praktiken bara tillgängligare viner. Barolo Villero (93 p) 599 kr är snäppet vassare just nu än Barolo Sant Stefano (92 p) 629 kr som säkert kommer ikapp i källaren.

På instegsnivå fann jag en ny modern bekantskap i Gagliasso Langhe Nebbiolo (85 p) 159 kr. Liten produktion, ursprungstypiskt och publikt utan att bli vulgärt. Dessutom från den mycket lovande nebbioloårgången 2010.

Nere på Sicilien gör Tenuta di Fessina trevliga viner från trakten kring vulkanen Etna. Ero Nero d’Avolo (86 p) 149 kr är ett klunkvänligt exempel på vad druvan kan åstadkomma i rätta händer och på rätt plats.

Avslutningsvis en bespottad vintyp jag fullkoligen älskar: Madeira. Här i halvsöt modell från Leacock’s Malmsey (90 p) 199 kr. En vän att ha i skafferiet – lika ofta i glaset som i maten.