Vi guidar dig i dryckesvärlden

Bästa glöggen 2012 (och en julmust)

I söndags avtäcktes julskyltningen på NK och därmed är årets glöggsäsong officiellt invigd! Åtminstone hemma hos mig.

Glöggutbudet i Systembolagets fasta sortiment består av 3 bibbar och 22 söta helflaskor. En nätt liten provning som efterlämnar ett klibbigt tangentbord och en känsla av att någon tryggt in en näve ingefära och en påse kryddnejlika i munnen och sedan toppat det hela med raffinerat socker och en flaska vin. Till råga på allt så provas glöggen rumstempererad. Om sanningen skall fram är den årliga glöggprovningen inte den populäraste provningen på Systembolaget, men inte desto mindre viktig. Glögg är ju trots allt en av få dryckestraditioner som är djupt rotade i Sverige. En liten kopp varm glögg med hyvlad mandel och ett par russin är som värmande sammet för en vinterkall själ. 25 svala glas på stående fot är något helt annat. Men jag lyckades ändå hitta sex favoriter som kommer att bidra till julstämningen hemma hos mig, och framförallt hittade jag en alkoholfri julmust som är värd att bunkra för en lång tid framöver.


GLÖGG


1)
Lucia Choklad Starkvinsglögg
Art.nr 96463 – 500 ml – 69 kr
Alkoholhalt: 15 %

Tveklöst den godaste chokladglöggen i år. Doften kombinerar mjölkchoklad med apelsinskal, fikon ingefära och kardemumma.
Smaken är söt men har en frisk syra som kämpar för att skapa balans och lyckas rätt bra. Chokladen finns där men är inte alls så dominant som i många andra chokladglögger, i stället samsas den elegant med hasselnötter, fikon och klassiska glöggkryddor.
(Hjärta)

2)
Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg
Art.nr 96002 – 750 ml – 79 kr
Alkoholhalt: 14,5 %

Stor och fyllig med klassiska aromer av kardemumma, kanel, ingefära och choklad. Intensivt söt men med bra balans och alla smakerna hänger ihop på ett sätt som inte är självklart när det kommer till svensk glögg. Tät i mitten och rund i kanterna är det här en söt liten herre som man skall njuta av i små glas.

3)
Grythyttan Skogsglögg
Art.nr 96460 – 750 ml – 85 kr
Alkoholhalt: 15 %

En bärig glögg för de som inte vill bli övergödda med glöggkryddor. Här är det främst blåbär och lingon som sticker fram tillsammans med kryddiga toner av choklad, kanel och (såklart) nejlika.

4)
Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Cognac

Art.nr 96517 – 500 ml – 79 kr
Alkoholhalt: 21 %

Kryddig glögg med stort fokus på fat och aromer av kaffe, choklad, russin och nötter. Kardemumman och nejlikorna finns i andra ledet, men det finns gott och väl av dem för att lyfta fram glöggkaraktären. Baksidan är den eldiga alkoholen som blir lite vass på tungan och bitter i eftersmaken. Men det är inget som man inte kan stå ut med när det är julafton.

5)
Blossa Starkvinsglögg Röd
Art.nr 8505 – 750 ml – 74 kr
Alkoholhalt: 15 %

Vinös och kryddig doft som faktiskt påminner lite om en tung amarone eller kanske recioto om man försöker bortse från kanelen och ingefäran, vilket i och för sig inte är helt lätt trots att druvsötma och mörk choklad dominera.

6)
Dufvenkrooks Original Starkvinsglögg
Art.nr 96510 – 375 ml – 47 kr
Alkoholhalt: 15 %

Kraftig och fläskig glögg med mängder av kardemumma, romrussin nejlika, ingefära och kanel. Väldigt söt, sträv under överläppen och fylligt fruktig på tungan. Om det är kraft och mycket smak man är ute efter är det här ett bra alternativ.

OCH EN JULMUST….

2012 Nygårda Julmust Lagrad på Bourbonfat
Art.nr 90374 – 750 ml – 29,9 kr
Sverige
Alkoholhalt: 0 %

Julmust med karaktär och kvalitet till löjligt bra pris.
Kanel, smörkola, choklad och enbär i doft och smak. Bra mousse!
Riktigt bra julmust, precis som förra årgången.