Vi guidar dig i dryckesvärlden

Bästa nyheterna i april, enligt Mikael

EXKLUSIV LANSERING I APRIL

Den exklusiva lanseringen i april är riktigt bra. Både på den röda och vita sidan kommer det flera stora viner från klassiska producenter i klassiska vindistrikt. Men även spritnyheterna är värda att titta lite extra på. Bland annat en samling calvadoser från fem kvalitetsmedvetna producenter i Pays d’Auge. Samlingen består av 5 flaskor a’ 100 ml. Mer lämpad som provning tillsammans med ett par vänner än som provningstema på enmansföretagarens firmafest. En annan flaska som är värd att bjuda in några vänner för att prova är japanska Nikka from the barrel. Den mest prisvärda japanska whisky jag provat på väldigt länge.

Som vanligt när det är en exklusiv lansering så finns de flesta att beställa direkt via nätet. Varje produktnamn är klickbart och direkt länkat till Systembolagets produktsida, där hittar du mer info om aktuellt webbsaldo och i vilka butiker flaskorna fysiskt finns att köpa.

Tyvärr har Systembolaget haft problem med produktbilder den här månaden. Så fort det ordnat upp sig kommer jag uppdatera sidan med bilder på alla flaskor.

VITT VIN

Chablis Vin Nature 2010
Art.nr 91146 – 750 ml – 169 kr
Chablis, Frankrike
Alkoholhalt: 12,5 %
J M Brocard – T3
Antal: 360

En gulfruktig Chablis med krut i. Mogna äppelskal, nötter, smör och rökig flinta i doften. Fyllig, stram, lång och läcker chardonnay med en lätt oxiderad ton som passar som bäst tillsammans med tillagade och smakrika fisk- och skaldjursrätter. Eller kanske en smakrik hårdost?

Bourgogne Blanc Vieilles Vignes Christophe Cordier 2010
Art.nr 98078 – 750 ml – 165 kr
Bourgogne, Frankrike
Alkoholhalt: 13,5 %
Christophe Cordier – T5
Antal: 1200

En Burgundisk och bombastisk chardonnay med tydliga ekfat, fet kropp, frisk syra och lång eftersmak. Fylligt vin som till och med har små kaxiga tanniner som lömskt tittar fram under överläppen. Mycket vin för pengarna. Ett vin att poppa till en krämig hummersoppa eller kanske till smörstekta abborrfiléer med vårprimörer?


Coste di Riavolo 2007
Art.nr 90125 – 750 ml – 179 kr
Langhe, Italien
Alkoholhalt: 14,5 %
San Fereolo – T6
Antal: 360

Vanligtvis är det kraftfulla röda viner på druvan nebbiolo som dyker upp när man pratar om Langhe. Men som alltid i de kända italienska rödvinsdistrikten så produceras det även riktigt bra vita viner. Problemet är bara att de sällan letar sig upp hela vägen till oss i norr. Men ibland händer det, som nu i april. Coste di Riavolo är ett muskulöst vitt vin producerat på de tysktalande druvorna rhein riesling och gewürztraminer. Doften har en tydlig karaktär av ekfat, nötter, cederträ, plommon, örter och lite vaxduk. Inte helt olikt doften av ett örtigt italienskt rödvin. Fyllig smak med generös frukt och en kaxigt italiensk syra som hänger sig kvar i eftersmaken.
Det här vinet bör man dricka till smakrika rätter av fisk och fågel. Prova en vårgrillad majskyckling som fått marinera sig med timjan, olivolja och citron.


Matassa Blanc 2008
Art.nr 91156 – 750 ml – 295 kr
VdP des Côtes Catalanes, Frankrike
Alkoholhalt: 13 %
Domaine Matassa – T6
Antal: 360


Svårspottad västfransos från området kring Pyréneerna. Generös och komplex doft med bjussig stenfrukt och välsvarvade ekfat. Smaken är elegant och bred med fokus på mogen citrusfrukt, melon och kryddor till att börja med. Mot slutet tar en nötig ton över och i eftersmaken hänger både nötter och en lätt mineralisk rökighet sig kvar längst. Ett storstilat matvin som trivs bäst tillsammans med eleganta fiskrätter. Men jag skulle inte säga nej till ett glas eller två ensam på balkongen heller.

 

RÖTT VIN


Morgon Marcel Lapierre 2010
Art.nr 90672 – 750 ml – 198 kr
Morgon, Frankrike
Alkoholhalt: 13 %
Marcel Lapierre – T6
Antal: 600

Säga vad man vill om Beaujolais, men när vårsolen fått fäste är det inte mycket som slår en välgjord och lätt kyld beaujolais. Våga lägga 200 kr på en Grand Cru som den här från Morgon, och jag lovar att ni kommer omvärdera det ni tidigare tyckte om de blaskiga och hallonbåtsvinerna från det sydligaste området i Bourgogne. I glaset trängs en generös korg av mogna körsbär tillsammans med plommon, järnek och kryddor. Smaken är som väntat fruktig och lätt, men långt ifrån blaskig. Här är det elegans och komplexitet som gäller. Kommer smaka som handen i handsken tillsammans med en kyckling eller smörstekt fisk toppad med knaperstekt sidfläsk.

Gevrey-Chambertin Premier Cru Les Cazetiers Faiveley 2008
Art.nr 95107 – 750 ml – 499 kr
Bourgogne, Frankrike
Alkoholhalt: 13 %
Faiveley – T6
Antal: 360

Tänk er dillkokta körsbär som står och puttrar på spisen i ena änden av köket. I andra änden mals det kaffebönor för fullt och till vänster bakas en chokladkaka av den finaste kakaon. Ute i farstun har någon precis öppnat humidoren och plockat upp en fet corona. I mitten där alla dofter korsar varandra hittar vi denna Gevrey-Chambertin och dess omotståndliga arom. Även i munnen är det flirtigt värre med en elegant fruktighet som redan idag är generös och tillgänglig. Men visst finns det lagringspotential om man orkar vänta. Inget snack om saken.

Malpuesto 2009
Art.nr 99402 – 750 ml – 299 kr
Rioja, Spanien
Alkoholhalt: 14 %
Bodegas Orben – T6
Antal: 480

Modern Rioja i kraftfull stil med återhållsamma ekfat. Välgjord och elegant som Penélope Cruz i aftonskrud. Samtidigt elakt sträv och kaxig som en maskerad Antonio Banderas med hatt och värja. Ett vin som behöver få ligga till sig ytterligare några år, alternativt öppnas tillsammans med en blodig köttbit, gräddiga tillbehör och en syrlig rödvinssås som kan tygla tanninerna i vinet.

Domaine des Sénéchaux 2009
Art.nr 91109 – 750 ml – 299 kr
Châteauneuf-du-Pape, Frankrike
Alkoholhalt: 14,5 %
Domaine des Sénéchaux – T5
Antal: 1200

Fläskig CdP där Syrah-druvan dominerar med mörka bär och rökiga ton av charkuterier. Kraftfull, tät, sträv, fruktig och lång i eftersmaken. Ett vin som kräver sin motståndare i andra ringhörnan. Helst ett stycke vilt eller en smakrik gryta. Inga problem att lägga ner det här vinet källaren och glömma det några (många) år heller.


Un Jour 2008
Art.nr 90171 – 750 ml – 198 kr
Cahors, Frankrike
Alkoholhalt: 14,5 %
Véronique et Stéphane Azémar – T5
Antal: 1200

Om man gillar fylliga viner med sandpapprade tanniner, mörk frukt och rostade toner av kaffe och choklad, då är det i Cahors man skall leta. Cahors är känt för sina svarta viner på druvan malbec, en druva som idag är associerad med Argentina, men går man till rötterna så är det i Frankrike och främst Cahors som den har sitt fäste. Och här är vinerna något helt annat än de solvarma och saftiga vi är vana vid från Argentina.
Un Jour 2008 är precis så fylligt och kraftfullt som man kan förvänta sig. Ett vin som helt klart vinner på lagring. Vill man dricka det idag bör det vara till smakrika rätter på vilt eller nötkött. Alternativt en vällagrad hårdost eller två.

Brancaia 2008
Art.nr 92017 – 750 ml – 259 kr
Chianti Classico, Italien
Alkoholhalt: 13,5 %
Brancaia – T6
Antal: 960

Klassisk Toskansk sangiovese från hjärtat av Chianti. Här finns körsbären som man (jag) vill ha och är van vid, tillsammans med solvarm pinjeskog, färska örter, lite lakritsrot och mulltoa (på ett bra sätt?!). Elegant i munnen med behaglig alkoholstyrka, frisk syra och markerad strävhet. Det här vinet kommer blomma ut tillsammans med mat. Mixa 3 vitlökar, ½ gul lök, rosmarin, timjan, generöst med salt, svartpeppar och lite spiskummin tillsammans med olivolja. Banka in allt på en välmarmorerad fläskkarré (eller picnic bog). Lägg i en ugnsäker form. Häll över en ljus lager, täck med aluminiumfolie (det skall vara tätt som ett alibi) och skicka in allt i ugnen på 125 grader i 5-6 timmar eller mer. Riv sönder köttet med en gaffel. Häll över lite av stekskyn och servera med gräddig potatisstomp smaksatt med tryffelolja och en grönsallad. Servera Brancaia 2008. Cin Cin!

Clos Martinet 2007
Art.nr 99347 – 750 ml – 447 kr
Priorat, Spanien
Alkoholhalt: 14,5 %
Mas Martinet – T6
Antal: 300


Priorat har en tendens att ibland bli obalanserade och lite spretiga. Många är det som vill rida på hypen kring regionen och vinerna hinner inte alltid med kvalitetsmässigt. Clos Martinet 2007 är däremot precis det man kan förvänta sig från toppskiktet. Komplext och elegant med toner av körsbär och plommon tillsammans med kryddor, viol, smörkola och örtig dill. Smaken är fortfarande ung och kaxig, men ändå tillgänglig. Här finns en föredömlig syra, generöst med sammetslena tanniner, en tät frukt, för att inte tala om en oändlig eftersmak. Det här vinet kan man utan problem gömma undan flera år i källaren, men vill man dricka det idag så är det smakrika kötträtter som gäller.
Bakom Clos Martinet står vinmakaren Josph Lluis Perez, lite av en vinlegend och en av pionjärerna som satte Priorat på vinkartan under 70-talet. Hans viner tillhör den absoluta toppen i Priorat och han är även aktuell i ett svenskt vinprojekt på Öland – Horn Vingård – där han tillsammans med sin dotter Sarah Perez är vinmakare. I väntan på första skörden har de båda även producerat ett par viner i Spanska Manchuela tillsammans med Horn Vingård. Vinerna håller hög kvalitet och lågt pris och ligger just nu i Systembolagets beställningssortiment (Horn The White One och Horn The Red One).

SPRIT


Esprit Calvados 5 domaines
Art.nr 10148 – 500 ml – 695 kr
Calvados, Frankrike
Alkoholhalt: 42 %
Esprit Calvados 5 domaines – T5
Antal: 600

En samling av fem stycken Calvados Pays d’Auge från fem mycket bra familjeproducenter. Esprit Calvdos är ett gemensamt projekt mellan de fem arvtagarna till respektive gård. En ny generation som bryter en trist tradition av familjefejder i Normandie.

Pierre Huet – Vielles Reserve: Väldigt ung, ren och äpplig doft med inslag av vanilj och örter. Smaken är elegant och mycket välgjord med tydlig äppelkaraktär och en söt eftersmak av vanilj.
Dupont – Vielles Reserve: En husstil som sticker ut i mängden i hela Calvados. Frisk doft av fläder, krusbär, gröna äpplen och vanilj. Smaken är kryddig och fruktig med toner av äpplen, krusbär och timjan. Bra längd i eftersmaken.
Coeur de Lion – V.S.O.P: Hustypisk doft av mogna äpplen, kanderat socker, multna löv och orientaliska kryddor. Smaken är torr och intensiv. Generöst med äpplen, lite russintoner och kryddor. Här finns en tydlig fruktsyra som förhöjer komplexiteten och förlänger eftersmaken.
Roger Groult – 8 ans: Den tuffa i gänget som med vedeldade pot stills får en robust karaktär av läder, höstlöv, kaffe, rök och kanderade äpplen. Smaken är komplex och bred med toner av mogna äpplen, läder och kaffe. Bra längd. Bra intensitet.
Le Peré Jules: Relativt neutral och den svagaste länken i samlingen. Mogna äpplen och orientaliska kryddor i doften tillsammans med en källardoft. Mild smak som speglar doften bra.


Nikka from the Barrel
Art.nr 10147 – 500 ml – 379 kr
Japan
Alkoholhalt: 51,4 %
The Nikka Whisky Distilling Co – T5
Antal: 1200


Första doften som slår emot mig är arrak. Därefter framträder nötiga toner av mandlar tätt följt av honung, aprikos och slutligen lite rök.
Smaken är komplex och välsvarvad. Här får de söta aromerna konkurrens av torra kryddor och en lätt rökighet. Alltsammans hänger ihop hela vägen in i en lång och rund eftersmak. Strålande!


Glenmorangie Artien 15 years
Art.nr 10172 – 700 ml – 629 kr
Northern Highlands, Storbritannien
Alkoholhalt: 46 %
Glenmorangie – T5
Antal: 1500

Klassisk, elegant, komplex. Inget som sticker ut. Inget som stör. Precis vad man kan förvänta sig av en mild och traditionell single malt från norra högländerna. De lätt vinösa tonerna av körsbär och russin ligger som ett tunt lager över de maltiga aromerna.
Även smaken är komplex och generös. Här framträder de vinösa tonerna med en syra som integrerar sig fint med den i övrigt söta kroppen. Betydligt mer personlighet i smaken än i doften. I det hela en spännande och karaktärsfull whisky som förmodligen faller många i smaken.

NYHETER I DET FASTA SORTIMENTET

Tyvärr så är det inte direkt någon imponerande samling nyheter som Systembolaget presenterar i sitt fasta sortiment. Faktum är att  majoriteten är riktigt mediokra och i mitt tycke ointressanta. Normalt brukar jag ha svårt att välja ut mina favoriter bland allt bra som släpps. Den här gången var det lätt att välja eftersom guldkornen är relativt få, men visst finns det bra nyheter som är värda att titta lite extra på.

VITT VIN


Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2010
Art.nr 2185 – 750 ml – 62 kr
Muscadet de Sèvre-et-Maine sur lie, Frankrike
Alkoholhalt: 12 %
Sauvion – T1

Ett vin som gillar att både hänga vid havet och mot citronträdet. Här finns generöst med våta stenar och snäckskal tillsammans med citrus, gröna äpplen och fläderblom. Smaken är stram och frisk med nästintill pärlande fräschör. Ypperligt vin till skaldjur för en löjligt billig peng.

Thandi Sauvignon Blanc Semillon 2010
Art.nr 2076 – 750 ml – 100 kr
Stellenbosch, Sydafrika
Alkoholhalt: 13 %
Thandi Wines – T2

Snygg druvblandning med elegant balans mellan blommig fläder, svartvinbärsblad, grön paprika, passionsfrukt och en lätt rökig mineralton.
Välsvarvad i munnen med balanserad syra som lyfter den generösa frukten till en värdig nivå. Gott vin till skaldjur och lätta fiskrätter.

Jeanneret Gewürztraminer Riesling 2010
Art.nr 6595 – 3000 ml – 199 kr
South Eastern Australia, Australien
Alkoholhalt: 12 %
Jeanneret Wines – BAS

En budgetbox som faktiskt har en skapligt parfymerad druvkaraktär från kryddig Gewürztraminer (på gränsen till överdriven) med blommiga toner av rosenblad och mogen persika. Smaken är lätt och fruktig med en viss druvsötma. Som BiB för under 200 kr är det precis så bra som man borde kunna förvänta sig.

Saint Romain Louis Max 2010
Art.nr 5472 –    750 ml – 149 kr
Saint-Romain, Frankrike
Alkoholhalt: 13 %
Louis Max – BAS

Snyggt ekfatad chardonnay med hög syra, generös citrusfrukt och en släng av rök. En utstickare i vårlanseringen som fokuserar på mat. Helst smörstekta eller grillade fiskar.


Snoqualmie Naked Chardonnay 2009
Art.nr 6413 – 750 ml – 99 kr
Columbia Valley, USA
Alkoholhalt: 13,5 %  – Ekologiskt odlad
Snoqualmie Vineyards – T3

Härligt frisk chardonnay med tydliga toner av kvitten och havtorn. Smaken är fyllig och generöst fruktig med toner av citrus, havtorn, vaxduk och mineraler. Ett vin som är gott på egen hand, men ännu godare med någon smakrik rätt på tillagade skaldjur eller fisk.

Adam Les Natures Gewürztraminer 2010
Art.nr 2165 – 750 ml – 139 kr
Alsace, Frankrike
Alkoholhalt: 13,5 % – Ekologiskt odlad
Jean-Baptiste Adam – T3

Gewürztraminer från sitt rätta element, Alsace. Kryddig, fyllig och lätt oljig med toner av rosor, persika och fläder i både doft och smak. Lång eftersmak och viss restsötma. Ett vin som är värt att prova till thaimat eller röda kittostar.

RÖTT VIN

Costières de Nîmes Syrah 2010
Art.nr 3156 – 750 ml – 62 kr
Costières de Nîmes, Frankrike
Alkoholhalt: 13 %
SARL Vidal – BAS

Mycket bärig och lätt parfymerad syrah från sydfranska Costières de Nimes med toner av rökiga charkuterier och viol. Smaken är balanserad och medelfyllig med viss strävhet. Prisvärt vin att dricka till marinerad och grillad fläskfilé med smakrika tillbehör, eller något i den stilen.

Zuccardi Serie A Bonarda 2009
Art.nr 6557 – 750 ml – 89 kr
Mendoza, Argentina
Alkoholhalt: 14 %
Familia Zuccardi – T2

Kryddig, fläskig och uppblåst argentinare som plockas ner på jorden av en elegant och (feminint) väluppfostrad syra. Mogna björnbär kombineras med kaffe och kakao i såväl näs- som munhåla. Tanninerna sitter som en smäck under läppen, men hålls tillbaka av den generösa frukten och blir aldrig irriterande. Mycket smak. Mycket vin. Vettigt pris. Perfekt till grillat kött och andra smakrika rätter.

Fox Creek Short Row Shiraz 2009
Art.nr 6145 – 750 ml – 175 kr
McLaren Vale, Australien
Alkoholhalt: 14,5 %
Fox Creek Wines – T3

Tyspisk australiensare med mogen björnbärsfukt, mörk choklad och generöst med eukalyptus (after eight) dinglandes i hatten. Över axlarna hänger en imponerande krokodilskinnsrock som framhäver fyllighet och musklerna. Men bakom fasaden finns även en frisk syra som skänker harmoni och får helheten att framstå som sympatisk och socialt begåvad. Ett vin att korka upp till smakrika kötträtter, vad annars?

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Vigne Nuove 2008
Art.nr 2144 – 750 ml – 149 kr
Vino Nobile di Montepulciano, Italien
Alkoholhalt: 14 %
Poliziano – T3

Fasta lanseringens mest intressanta vin på den röda sidan. Riktigt kul med en klassiskt kryddig Vino Nobile di Montepulciano som proppat på sig rikligt med körsbär, färska örter och satt på sig ett par gedigna läderstövlar. Smaken är stram och elegant med mjuk strävhet under läppen. Äntligen längtar jag efter rosmarinmarinerad lammstek med potatisgratäng!

 

SPRIT


The Hakushu 12 Years
Art.nr 594 – 700 ml – 499 kr
Japan
Alkoholhalt: 43,5 %
Suntory – T3

Mild och maltig doft men inslag av ljunghonung, aprikos, digestivkex och orientaliska kryddor.
Smaken är fyllig och väl sammansatt med bra bett, lång eftersmak och en lät sötma (som så ofta i japansk whisky).


BenRiach Matured in Sherry Wood 12 Years
Art.nr 481 – 700 ml – 459 kr
Speyside, Storbritannien
Alkoholhalt: 46 %
BenRiach Distillery  – T1

Delikat och generös doft av sherryfat med toner av russin, fikon, smörkola, mjölkchoklad, kanderade apelsinskal och lite ingefära.
Fyllig och torr smak med bra intensitet. Sherryfaten får lagom med plats men tar inte överhanden. En viss rökighet framträder på slutet och hänger sig kvar i en lång eftersmak. Något bitter slutkläm.