Vi guidar dig i dryckesvärlden

Bästa nyheterna på Systembolaget i september

Monopolet stor

På måndag släpper Systembolaget en hel drös med nyheter. Det blir så väl blandade kvaliteter i ordinarie sortimentet som exklusiva nyheter för ett antal större butiker och vinkällarbutikerna.
Som vanligt har jag provat igenom det mesta och hittat de här flaskorna som tycker jag att ni skall försöka locka ner från butikshyllan:

LANSERING I ORDINARIE SORTIMENTET


VITT VIN


Regele2012 Regele Weissburgunder

Art.2927 – 750 ml –89 kr
Südsteiermark, Österrike

Som ett österrikiskt stilleben av rotfrukter, gröna äpplen, några färgsprakande citrusfrukter och lite dekorativt kryddiga blommor.
Skapligt drag i munnen med både frisk syra och aromatisk frukt.
84(100)

 

RÖTT VIN


Kunstler
2011 Künstler Pinot Noir Tradition
Art.nr 2249 – 750 ml – 99 kr
Rheingau, Tyskland

Mjuk och len vinbarspinot med lika mycket röda bär som kryddor och stalligt läder. Förutom i vinbaren trivs den här tegelröda tysken i sällskap med smakrika fiskrätter, som en ståtlig torskrygg med knaperstekt sidfläsk.
86(100)

 
Siro2011 Siro Fifty
Art.nr 2567 – 750 ml – 99 kr
Toscana, Italien
Fattoria di Gratena

Urtypisk italienare med både stall, multna löv, stearin, körsbär och ett myller av kryddor. Även i smaken ger sig det italienska arvet till känna med en stram syra, sköna tanniner och en liten kärv körsbärskärna längst bak på tungan. Det här vinet dricker jag helst tillsammans med några grillade lammracks och en krämig risotto med nyplockade kantareller.
86(100)

Ro-Ree2011 Ro-Rée Saint Joseph
Art.nr 2887 – 750 ml – 149 kr
Saint-Joseph, Frankrike
Louis Cheze


Kaxig liten rhônare från norr, närmare bestämt Saint Joseph. Vitpeppar, charkuterier och mörk frukt ligger i första ledet tätt följt av en medelfyllig smak med bra syra och mjuka tanniner. Bra balans, fin komplexitet och elegant avslutning. Som en intim konsert med Sidney Bechet för smaklökarna inpå småtimmarna.
87(100)

Grandis1998 Château Grandis
Art.nr 3000 – 750 ml – 175 kr
Haut-Médoc, Frankrike
Quien & Cie

Det här är inget stort vin från Bordeaux, men för de som är nyfikna på hur mogna viner från Bordeaux kan smaka är det en prisvärd liten glimt av vad de större vinerna kan prestera. Doften skulle jag betala det dubbla för. Här finns allt man kan önska sig i ett moget vin; läder, våt tobak, höstlöv, rotfrukter, cederträ och mogna körsbär. Smaken är däremot precis så lätt och mild som man kan vänta sig av ett bordeauxvin från 90-talet i det här prisläget, men det är fortfarande bra, och skört. Det här vinet bör man servera till okomplicerade kötträtter som inte tar överhand. Själv skulle jag köra en kalventrecôte i ugnen tills den är festligt partyrosa och sedan servera den med en blomkålspuré uppfriskad med några droppar citron. Enkelt, okomplicerat och vansinnigt gott.
87(100)  

 

CIDER

MayadorMayador
Art.r 1823 – 750 ml -52 kr
Spanien
Alkoholhalt: 5 %
Manuel Busto Amandi

Elak, skitig, gödselstinkande, unken och alldeles, alldeles underbar… En löjligt billig hardcore-cider för ciderälskare. Som mig.

88(100)


SMÅPARTIER I ETT ANTAL STÖRRE BUTIKER


VITT VIN

Chablis2010 Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre
Art.nr 91175 – 750 ml – 249 kr
Chablis Premier Cru, Frankrike
Domaine Billaud-Simon

Frisk och uppstramad chardonnay med grön äppelfrukt, torra mineraler och ett uns ansad sparris. Välgjord och lagringsduglig chablis från näst högsta kvalificeringen och en strålande årgång.
90(100)


RÖTT VIN


Bourgogne2011 Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes
Art.nr 95573 –
750 ml – 194 kr
Bourgogne, Frankrike
Domaine Pierre Labet

Mjuk, kurvig, tillgänglig och helt klart attraktiv pinot från drickvänliga 2011. Frukten är bärigt röd med övervikt på körsbär, plommon och järnek. Syran är frisk och matvänlig samtidigt som frukten är mjuk och insmickrande. På toppen av allt slänger vi en än näve grus, och vips har vi ett vin som är användbart i de flesta lägen. Själv poppar jag gärna en flaska till en höstens tamfågel, förmodligen en gås.
87(100)


Rosso
2011 Rosso di Montalcino Ciacci Piccolomini d’Aragona
Art.nr 99348 –
 750 ml – 159 kr
Rosso di Montalcino, Italien


En tveklös italienare som bjuder på aromatiskt röd frukt i stil med biggaråer och skogshallon. Alltsammans toppas av en blandkruka färska örter och ett par rutor mjölkchoklad. Smaken är imponerande intensiv och fyllig. Syran är frisk som sig bör och tanninerna sitter som en sträv yllemössa i gommen. Ung och något outvecklad med bra lagringspotential. Men lika gott idag, så länge sällskapet är köttigt med syrliga tillbehör och/eller en gräddig sås.
88(100)


SMÅPARTIER I VINKÄLLARBUTIKERNA


CHAMPAGNE

PP2006 Pierre Peters Cuvée Speciale Les Chétillons
Art.nr 90032 – 750 ml -595 kr
Champagne, Frankrike

Bubbelfavoriten i september heter Pierre Peters. Cuvée Speciale Les Chétillons har länge varit en av mina personliga favoriter bland kraftfulla champagner. Här är det mer muskler än elegans som gäller, även om det rör sig om ett elegant muskelknippe med långa ögonfransar. Doften drar åt röda vinteräpplen, grapefrukt,  rostade mandlar, nougat, kaffe och ostronskal. Smaken är fyllig med bjussig frukt och stålblank syra. Den här flaskan kan utan problem poppas redan idag och serveras som den är eller till smakrika rätter av fisk, fågel och det mest där mitt emellan.
91(100)