Champagne och jordgubbar – funkar på film

Pretty Woman #4
You should try a strawberry.
Why?
It brings out the flavor of the champagne.
Oh. Groovy.

Vem av oss alkoholmyndiga känner inte till scenen där Edward beställer champagne och jordgubbar till sin prostituerade date Vivian?
Filmen heter – såklart – Pretty Woman och scenen där Richard Gere världsvant förklarar för Julia Roberts att de erotiskt röda jordgubbarna framhäver aromerna i den lyxiga champagnen har lämnat ett eko i gemene mans strävan efter den perfekta kvällen.

Men, Richard Gere har fel!
Om det hade varit ostron och champagne han pratade om hade jag omedelbart ställt mig bakom och lyft på kepsen. Men jordgubbar och champagne? Lyxigt och gott var för sig, absolut. Men hur gott är det egentligen tillsammans?

Champagne och Jordgubbar

Visst, det finns en stark sex appeal i kombinationen jordgubbar och champagne, inget snack om den saken. Men när det kommer till den till fysiska smakupplevelsen talar det mesta emot ett lyckat möte.

För det första så är 99 % av all champagne vi dricker torr. Inte sällan knastertorr.  Torra viner (viner med hög syra) trivs oftast bäst med mat som har rena smaker och där syran eller sältan har tagit ett älgakliv fram.
Rätta mig om jag har fel, men mogna jordgubbar brukar sällan vara sura eller salta.
Nej, en solmogen jordgubbe är söt och smakrik, speciellt när den får mogna sakta på klassiskt svenskt manér, och söta bär smakar bäst tillsammans med ännu sötare  viner.

Om man vill behålla den bubbliga feststämningen som champagne besitter, men servera ett vin som faktiskt passar till jordgubbar, då är de söta och pärlande vinerna från italienska BrachettoPiemonte oslagbara.

Min personliga favorit heter Brachetto d’Acqui, ett rött och lätt mousserande vin med bäriga toner av smultron och jordgubbar. Buteljerad kärlek.  Just nu finns en riktigt bra halvflaska på Systembolaget från Giacomo Bolgona för 79 kr. Mer om Brachetto d’Acqui och Giacomo Bologna hittar du här hemma hos Maria.

En annan favorit från Piemonte är de aromatiska vinerna från vitvinsdruvan Moscato som odlas flitigt i Asti. Så här i studenttider tävlar Kalle Anka-mössor med Asti Cinzano-korkar om vem som kan flyga högst över flaken. Ett lika trevligt, och kanske något stillsammare, alternativ att njuta av Moscato d’Asti är att hälla (inte spruta) upp ett glas sött bubbel och sedan dyka ner i jordgubbsskålen.

Det finns ett antal viner från Moscato d’Asti att uppbringa på det statliga monopolet;  två som man i tid och otid kan stöta på i min varukorg är Moscato d’Asti Prunotto från Marchesi Antinori och Nivole från Michele Chiarlo. Båda är aromatiskt blommiga, söta och jordgubbsvänliga. Och – ej att förglömma – de håller en alkoholhalt som linjerar med hederlig pilsner. Så varför inte byta ut några snapsar och istället hälla upp ett extra glas Brachetto eller Moscato d’Asti till jordgubbarna och glassen på midsommarafton? Både vännerna och levern kommer att tacka dig.
Moscatonivole