Vi guidar dig i dryckesvärlden

Chateau Bel-Air Lagrave 1986 – då och nu

Redan i maj tipsade jag om Chateau Bel-Air Lagrave 1985, ett moget Bordeaux-vin som lanserades på Systembolaget tillsammans med sitt ett år yngre syskonvin 1986. Jag kommer ihåg att jag där och då provade bägge vinerna sida vid sida. Platsen var systembolagets huvudkontor i Kungsträdgården och glasen var som alltid ISO-glas modell mindre.
Alla provningar av Systembolagets nyheter sker på samma sätt. En ljus och för syftet inredd källarlokal tillsammans med ett antal inbjudna skribentkollegor som tyst och koncentrerat sniffar och sörplar på små glas och hummande skriver ner sina tankar och upplevelser. Att prova samma vin på en plats man själv valt, i egna glas, tillsammans med vänner och bekanta är något helt annat. En miljö fritt från seriösa gubbar i brandfarliga kostymer och med nylagad och väldoftande mat inom räckhåll.
Därför var det med ett leende som jag precis korkade upp en flaska nyinköpt Chateau Bel-Air Lagrave 1986 på min första semesterdag i en liten stuga vid Mälarens strand. På grillen ligger ett nystyckat lamm från Hallonbergen och på bordet väntar nypotatis från Skåne, nyplockad sallad från Ekerö, självjagad tryffel från Cognac och en flaska vin från Bordeaux. Frågan är om det kan bli mycket bättre än så här?

En sak är säker. Den stiffa provningsmiljön på Systembolaget tjänar sitt syfte, för det som upplevs som bra där kan bara bli bättre i sitt rätta element. Vinet var idag precis lika moget och vid liv som då, men nu upplevde jag den solmogna frukten och söta tanninerna som stråt vassare. Mogen Bordeaux och grillade lammracks är och förblir en trogen favorit. Då och där tyckte jag att Chateau Bel-Air Lagrave 1985 var min favorit, här och nu ligger Chateau Bel-Air Lagrave 1986 mig närmast hjärtat.
Det mesta är enkelt, men inget är självklart. Speciellt inte när det kommer till gamla årgångar och semester.

Chateau Bel-Air Lagrave 1986
Art.nr 91172 – 349 kr – 750 ml
Frankrike, Bordeaux, Moulis