Craggy Range & Te Muna Road pinot noir

Terry Smith
Dags för lite pinot från Nya Zeeland tänkte jag medan älggrytan stod och puttrade på spisen. Monopolet hade nyligen släppt Te Muna Road Pinot Noir från Craggy Range och det fick räcka som ursäkt :)

Craggy Range tillhör landets främsta och historien började våren 1986 vid köksbordet hemma hos Terry Peabody. Över en diskussion vid middagsbordet bestämde sig familjrn för att gå in i vinbranschen. Terry, som är en av Australiens flitigaste entreprenörer inom återvinning och transport, började direkt leta efter en lämplig plats för familjens vingård. Sökandet världen över ledde honom slutligen till grannlandet Nya Zeeland, där han blev introducerad till en av landets främsta vitikulturister (specialist på jordmåner och odling av den m.m.) mister Steve Smith. Herrarna slog sig i lag och bestämde att de enbart skulle göra vin på druvor från enskilda vingårdar vilket var ovanligt vid den här tiden. Att Terry sökte sig till Nya Zeeland berodde nästan lika mycket på den framåtanda och det nytänkande som landets befolkning stod för.

Terr och fryCraggy Range förfogar över flera vingårdar och juvelerna i kronan är Te Muna Road där pinot noir och sauvignon blanc dominerar och Gimblett Gravels där man gör bourdeauxblandningar på framför allt cabernet sauvignon och merlot. Te Muna Road ligger på sydön i Martinborough och har ett klimat med svala inslag och påminner om det i Bourgogne och Loiredalen. Martinborough i sig är den varmaste och torraste delen av den större regionen Wairarapa/Wellington, särskilt i slutet av sommaren och början av hösten. I Te Muna odlas druvor i två terrasser med pinot noir på den översta som består av en 20 000 år gammal jordmån. Överst ligger ett tunt lager mörkbrun jord och gulbrun lera, underst ett djupt lager av grus och sten som tidigare var flodbädden till Huangarua floden. Craggy Range använder sig uteslutande av franska pinot noir-kloner.

Craggy 2011Te Muna Road Pinot Noir 2011
Vinet har fått stå och lufta sig medan jag förberett maten och första sniffen bjuder på en härlig doft av mörka körsbär, blodgrape, apelsin och kanel avrundat med fint ljusrostat kaffe. Smaken är balanserad och adderar även en känsla av mogna jordgubbar och apelsinzest i slutet. Eftersmaken är lång och hänger kvar ett bra tag längst bak i gomseglet. Te Muna Pinot lagras åtta månader på små franska ekfat (barriquer) och det verkar bara göra vinet gott. Det går utmärkt att dricka nu men lär utvecklas positivt två till tre år om man orkar spara det.  För det är just drickbarheten som är en av de stora fördelen med Nya Zeeländsk pinot noir. Och vem vill inte dricka sina viner bums?

Vinet fungerade utmärkt till grytan med älghögrev, lammkorv, enrisrökt sidfläsk, trattkantareller och hemgjorda rårörda lingon. Tillräckligt med kraft trots bibehållen elegans och finess. Tack för idag!

Craggy Range Te Muna Road Pinot Noir 2011, 249:- 91 poäng