Vi guidar dig i dryckesvärlden

Crozes Hermitage Cave de Tain – Billig och bra

Crozes 2

I juli förra året gjorde franska Cave de Tain entré på det svenska monopolet med Systembolagets billigaste crozes-hermitage. Trots ett utbrett tvivel på att det skulle gå att lansera en skaplig crozes-hermitage för 99 kr var årgång 2009 riktigt bra. Kanske inte den bästa representanten för området, men helt klart en av de mest prisvärda.

Som väntat var det ett publikt och tillrättalagt vin som det stora kooperativet Cave de Tain hade blandat ihop med hjälp av sina 300 medlemmar. Vinet stod med ena foten stabilt i den gamla världens strama syra och norra Rhônes kryddor och charkuterier samtidigt som det doppade tårna i nya världens solvarma björnbärsfrukt. Ett användbart och inställsamt vin som tilltalar de flesta helt enkelt.

Nyligen lanserades årgång 2010 av Cave de Tain Crozes-Hermitage på Systembolaget. Priset är det samma som förra året, men kvaliteten är inte riktigt den samma. Den är bättre.

2010 är mer ursprungstypisk än sin äldre bror 2009. Frukten är slankare, syran stramare, mineralerna är torra och de för Syrah så typiska aromerna av charkuterier, viol och svartpeppar sitter som en våt mössa runt den mörka frukten.
Jag skulle vilja påstå att den nya årgången har tagit ett steg från det publika och inställsamma och istället ett steg närmare den personliga och mer svårflörtade stilen. Precis som vi är vana vid hos de bättre vinerna från Crozes-Hermitage i unga år. Och precis som jag vill ha dem…

Crozes ett
Crozes-Hermitage Cave de Tain 2010
Art.nr 2815 – 99 kr
Frankrike, Crozes-Hermitage
89(100)