Vi guidar dig i dryckesvärlden

Dan Aykroyd och jakten på den perfekta vodkan

bild 1
90-talet var decenniet då flaskor i obskyra former poppade upp på Systembolagets hyllor. En snögubbe vid sidan av en blå katt, en oklar fisk vid sidan av flaskor med religiösa motiv på ut- och insida. Vad som helst som fick vinet att sticka ut och fånga uppmärksamhet. Vinet kanske inte var så gott, men den röda nejlikan gjorde sig fint i den blå kattvasen.

De kattformade vinflaskorna är sedan länge passé och istället har en ny trend tagit vid; kändisviner. Ämnet börjar bli lätt uttjatat både i media och på hyllan, men med tanke på hur bra kändisvinerna säljer så är det svårt att klandra de som prövar lyckan. Enligt nyligen publicerade siffror har Per Moberg sålt imponerande 1,5 miljoner liter vin, trots att just Mobergs viner (med all rätt) tillhör de av oss kritiker mest sågade. Kort och gott; drycker som gömmer sig bakom kända ansikten och tillkrånglade flaskor brukar sällan vara bra köp.

Men är alla produkter lanserade bakom kända ansikten usla? Och hur starkt lyser varningslampan när något lanseras både i en tillkrånglad flaska och bakom ett känt ansikte?
Förmodligen röd som en signalkräfta i mitten av augusti.

Det finns ett undantag
, en vodka buteljerad i en dödskalle och vars existens grundar sig i skådespelaren Dan Aykroyds fascination av tretton uråldriga dödskallar av kristall som grävts fram i skilda världsdelar (googla eller kolla Indiana Jones och Kristalldödskallens Rike). Detta tillsammans med jakten på en ren vodka fri från tillsatser resulterade i Crystal Head Vodka, en kanadensisk vodka destillerad fyra gånger och renad sju varv varav tre genom herkimerdiamanter, en sorts bergskristall som sägs bära på helande krafter. Om just kristallfiltreringen har någon helande effekt vet jag inte, men att Crystal Head Vodka håller hög kvalitet, det vet jag.  Strukturen är silkeslen och trots en påtagligt ren elegans är vodkan karaktärsfylld. Här finns ett uns sötma, toner av vanilj, lite anis och en läcker pepprighet som kliver in mot slutet och ligger kvar i eftersmaken. Det här är något helt annat än massproducerad och kolonndestillerad vodka som översköljer jordens barer. Crystal Head Vodka är en av två vodkor som jag personligen föredrar att dricka ren i ett kupat avecglas (eller i Crystal Heads egna små dödkalleglas). Den andra är Purity Vodka.

bild 2
Priset då?

499 kr för en 70-centilitersskalle kan tyckas vara i tyngsta laget, men smakar det så kostar det. Flaskan är designad av konstnären John Alexander och tillverkad av Bruni Glass i Milano, så bara flaskan lär ju kosta en slant. Och Booze Brother Dan skall ju ha sitt. Men oavsett så är Crystal Head värd sina femhundra riksdaler, och när flaskan är slut så har du – förvisso inte en blå kattvas att sätta en röd nejlika i – men väl en uppseendeväckande vinkaraff lämplig att dekantera precis vad som helst i, utom Mobergs Lilla Röda.

Crystal Head Vodka
Art.nr 126 – 700 ml – 499 kr
Kanada, Newfoundland
91(100)