Vi guidar dig i dryckesvärlden

De enda julölen du behöver

Det släpptes en rejäl radda roliga julöl förra veckan. Kanske bästa uppställningen någonsin. Men ärligt talat, hur många orkar du med? Jo, sju stycken.

Maten på julbordet brukar vara sig lik år efter år, men ölen kan du planera. Förslagsvis dukar du fram ett par Oppigårds Winter Ale (26 kr) en välbalanserad allroundale av det snällare slaget  med typisk Oppigårds-beska  i eftersmaken. Den funkar lika bra till sillen. N’Ice Chouffe (57 kr) tävlar med Corsendonk Christmas Ale (21 kr) om årets belgare. Chouffen smakar som regel bättre till nästa jul men ställ fram en av varje och jämför. Kralliga belgare av det här slaget pallar med de mesta på julbordet där men fläsksida och honungsglacerade spjäll är en hit.

För geografisk spridning ställer du fram USA-favoriten Hibernation Ale (30 kr). Men räkna inte med någon gullig disneyjul, det här lilla kraftpaket behöver svängrum. Häll i stor kupa och låt den något stökiga kryddigheten få plats att utvecklas. Innan du blir proppmätt och faller i Kalle Anka-koma dukar du fram ytterligare en kul duell: Mohawk Blizzard Imperial Porter (30 kr) och Sigtuna Midvinterblot (23 kr). Den svenske mohikanens har bryggt sin porter hos belgien bryggeriet de Proef och är liksom Sigtunas ett ölbygge med precision. Båda två skulle kunna svälja hela julbordet i en enda klunk men bäst gör de sig trots allt efter maten.

Vid det här laget,när du håller på att spy och spricka, är det enda du behöver K:rlek Höst/Vinter (34 kr). En uppfriskande pale ale med återhållsam sötma från danska Mikkeler. Inget traditionellt julöl men en av årets bästa bekantskaper som fortfarande finns att köpa. Friskt vågat, allt vunnet. God jul! Och glöm inte att köpa ett gäng av varje för lagring till nästa jul.