De tre bästa rosévinerna

popitwptouch
Det rosa utbudet i Systembolagets ordinarie sortiment är klent. Väldigt klent. Totalt finns det 69 produkter i segmentet som kvalat in via Systembolagets interna urval eller via såld volym. Ett par av flaskorna lanserades redan 1955, men majoriteten har nyligen klättrat in och det råder ingen tvekan om att de alla är likriktade och speglar en smak som enligt Systembolaget utgör det som vi i Sverige förväntar oss och vill ha.
Men inte jag.

För mig skall ett rosévin vara friskt och bärigt med fräschör, örtighet, bra syra och komplexitet från tungspets till gomsegel. Inte en flytande hallonbåt som förvirrad guppar mellan sött och surt.

Vid Systembolagets sortimentsprovning av roséviner var det svårt att inte utnyttja ”copy and paste” på 90 % av utbudet. Det var först vid flaska nr 31 (flaskorna står maskerat uppradade med nummer runt halsen) som mitt intresse väcktes till liv. Vid nr 34 hummade jag till lite folkligt förnöjt, vid 35 fick jag panik men när jag kom till 39 hade jag äntligen hittat hem. Därutöver var det en oinspirerad och på gränsen till sorglig resa genom ett rosa hav av hallonfruktiga drycker med mer eller mindre syra och där det ibland dök upp ett litet oxiderat äpple eller två.

Nej, vill ni dricka rosévin som smakar som (jag tycker) rosévin borde smaka så är det 31, 34 och 39 ni skall sikta in er på. Alltså följande viner som alla sitter skapligt bekvämt på systembolagets hyllkant och dinglar förnöjt med benen redan idag:

Leth(31) Leth Rosé Zweigelt 2012
Art.nr 2261 –   750 ml – 79 kr
Niederösterreich, Österrike

Frisk doft och smak av citrus, röda bär, gröna äpplen, några våta stenar och lite kryddor. Smaken är stram, frisk, fruktig, balanserad och mjuk med vettig eftersmak. Ett rosé fri från hallonbåtar som funkar både i solen och vid matbordet. Glöm inte kylskåpet, minst en timme innan servering.
88(100)

Bonnet(34) Réserve de Bonnet Rosé Merlot Cabernet Sauvignon 2012
Art.nr 3181 –   750 ml – 89 kr
Bordeaux, Frankrike

Ett välbalanserat rosévin som drar åt det bäriga hållet utan att ramla ner i godisskålen. Hallon och smultron är påtagliga i både doft och smak och får friskt sällskap av örter, lite citrus och en lakritsrot mot slutet.
86(100)

M(39) M de Minuty Rosé 2012
Art.nr 2590 –   750 ml – 99 kr
Côtes de Provence, Frankrike

Äntligen ett vin som både ser ut som-, doftar som- och smakar som Provence. M de Minuty är betydligt mer besläktat med vitt vin än rött jämfört med 90 % av de övriga rosévinerna i ordinarie sortimentet. Färgen är ljust laxrosa och både doft och smak drar mot citrus, örter, nyslaget gräs, hallon, steniga mineraler och pinjenötter. Smaken är lätt och läskande god. Bra balans och elegant eftersmak med en gräddig avrundning. Så här skall rosévin smaka när man sitter på ett soligt café, fullt upp med att njuta av livet.
90(100)

Och slutligen…

Moberg(35) Morberg Collection Syrah Rosé 2011
Art.nr 2240 –   750 ml – 99 kr
VdP d’Oc, Frankrike

Moberg fortsätter att imponera, den här gången med en gammal oxiderad syltburk som krossats över en hög med utrangerade bildäck. Obegriplig och svårdefinierad. Varken vitt, rött eller rosé om du frågar mig. Bara gammalt och förvirrande dåligt för att få finnas på Systembolaget.
Betyg: 65(100)