Vi guidar dig i dryckesvärlden

Den stora ciderprovningen

DSC_0031Parallellt med det svenska intresset för äppelmust har traditionell cider fått sig ett uppsving. Åtminstone vill vi tro det. Tack vara lama regler i Sverige – det räcker med 15 procent fruktvin från äpplen eller päron för kallas cider – har begreppet dessvärre blivit synonymt med alkoläsk. Den ”äkta” cidern hittar vi framförallt i Frankrike men också i England och Spanien. Och det var på den här kategorin vi riktade pannlampan en fredaglunch när en fulltalig Popitredaktion provade all intressant som gick att uppbringa.

Här följer en summering av våra noteringar, kommentarer och givetvis våra favoriter. Två producenter fick tre röster som bästa cider = tre hjärtan, och delade därmed förstaplatsen.Totalt provades 22 flaskor i flighter om fem och alla provades som vanligt blint men med övriga fullt sinnen öppna. Alla flaskor går att få tag på via svenska importörer – många finns i beställningssortimenet.

DSC_0035 

Popit Hjarta minst

1. Dupont Bio 2010, Frankrike. Funkig, torr och bonnig stil. Ändå syrlig och fjäderlätt i munnen. Bra i sin kategori. Importeras Cask.

2. Le Palmier, Le Cidre du Bocage, Frankrike. Kanek Päron kanske? Tropisk frukt och nästan ingen jästighet alls, snarare inställsam och snäll med vaniljtoner mellan lagren. Importeras av Riktig cider.

Popit Hjarta minst3. La Ribaud Cidre Biologique, Frankrike. Här har vi mer  äppelskal! Torr mot gränsen till halvtorr. Slutet är dock helt torrt och något bittert. Tydlig skalkänsla rakt igenom. Importeras av Riktig cider.

4. Julien Fremont Cidre Brut par Nature, Frankrike (95 kr). Den torraste hittills. Kanske även den skitigaste. Bonnig och stallig utan så värst mycket frukt. Intressant men inte så värst gott. Importeras av Riktig cider.

5. Magners Original, Irland (30 kr). Rosakimrande och med väldig svag kolsyra.  Det här är en helt annan stil, ett annat land. England? Snäll med äpplen och jordgubbar i samma bukett. Importeras av Berntson Brands.

DSC_0036

6. Boulard Cidre de Normandie (49 kr), Frankrike. Äpplig och framåt. Klassisk Normandie men sticker inte ut. Importeras av Philipsson Söderberg.

7. Louis de Lauriston Cidre Brut de Normandie, Frankrike. Koncentrerad och fyllig. Generös frukt med bra balans mellan strävhet från skalen och äppelsötma. Eller är det kanske päron? En viss vaniljton här med. Importeras av Jakobsson & Söderström.

Popit Hjarta minst8. Eric Bordelet Cidré Granit, Frankrike 170 kr). Aprikos, mango, kåda, honung och botrytis. Udda men skojig fågel. Tänk dig ett mousserande lågalkovin från Tokaj, typ. Komplex men lite konstig. Importeras av Riktig cider.

Popit Hjarta minstPopit Hjarta minstPopit Hjarta minst9. Dupont Pays D’auge Cidre, Frankrike (69 kr).  Superfin balans! Urtypisk, verkligen mallen för Normandie. Gott och med bra syra. Unisona leenden vid bordet. Importeras av Cask.

10. Ciderie de Savoie Cidre Brut, Frankrike. Tyvärr oxiderad. Påminner om sherry. Defekt. Importeras av Riktig cider.

Popit Hjarta minst11. Dupont Cidre Bouche, Frankrike (79 kr). Återigen ett skolboksexempel på fransk cider när den är på topp.  Frisk bonnacider med lika delar stall, mandelmassa, äpplen och jäst. Importeras av Cask.

12. Ecusson Cidre Bio Brut, Frankrike. Mandelmassa. Både lite lättare i stilen och lite enklare överlag. Importeras av Riktig cider.

13. Cidraie, Frankrike (23 kr). I den här uppställningen den cider som mest framstår som alkoläsk. Sötsliskik och svår att sätt ursprunget på. Importeras Pernod Ricard.

14. Christian Drouin Cidre Bouche Brut, Frankrike. Oj, det här doftar krogen Pastis om man vil vara taskig. Knäckig och jordig men saknar viss frukt. Röda äpplen i smör. Oljiga skal. Importeras av Symposion.

DSC_0038

Popit Hjarta minstPopit Hjarta minstPopit Hjarta minst16. Louis de Lauriston Poire, Frankrike. Doftar gråpäron. Ljusast i uppställningen och med toner av flädersaft. Läcker och komplex. Borde vara Normandie.  Importeras av Jakobsson & Söderström.

17. Sandford Orchards Shaky Bridge, England. Brittisk karaktär med skarpare kolsyra. Ren, fräsch och klunkvänlig. Lite svårt att jämföra med övriga men bra. mporteras av Riktig cider.

Popit Hjarta minstDSC_003918. Henney’s Dry Cider, England. Skum doft som rymmer både  mandelmassa, äppelkaka och RX-lim. Inte min kopp av te, sorry guys. Importeras av Riktig cider.

19. Valverán Brut, Spanien. Provningens mest apparta. Snappar upp kommentarer som urinoar, fino sherry och allmänt skunkig. Den baskiska cidern brukar ofta särskilja sig, kan vara spansk då kanske? Udda fågel. Importör Horn Wines

20. La Pere Jules Cidre Bouche, Demi-Sec, Frankrike (83 kr). Den första halvtorra cidern, upplevs direkt söt. Mumsig men kanske lite obalanserad trots allt. Svår att inte tycka om men ett glas räcker.  Importeras av Tryffelsvinet.

Popit Hjarta minst21. Domaine Cing de Autels, Demi-Sec, Frankrike. Kärlek på en filt! Söta kolatoner och knäck klär inte de mogna äpplena mycket elegant. En viss jordighet ser till att det inte blir för klibbigt. Bravo! Importeras av Riktig cider.

22. Eric Bordelet Sidre Brut, Frankrike (80 kr). Borde ha kommit innan de halvtorra varianterna. Även om den här också är söt så är den betydligt torrare. Står ändå ut ur mängden med sin elegans och bittersöta harmoni. Stora klunkar! Importeras av Riktig cider.

Det finns en hel del bra cider att få tag på i Sverige. Ett fåtal importörer gör ett bra jobb och vi får hoppas på att dessa fenomenala drycker snart hittar en större publik, de är cidern värd.