Vi guidar dig i dryckesvärlden

”Det bästa!” – vinet från Istrien

Fem dagar i Istrien och den lilla staden Rovinj, precis där Kroatien möter norra Italien.
Fem dagar utan vingårdsbesök och vinprovningar.
Fem dagar vid havet! Bara äta, dricka, sola, bada och sova.
Fem dagar av total semester!

Det var det jag såg framför mig när vi gled in i Rovinjs hamn med snabbåten från Venedig. Fem dagar senare och ett 50-tal lokala viner provade har jag trots allt skapat mig en skaplig bild av Rovinjs vinbarer och Istriens viner, och återigen bekräftat att det (tack och lov) aldrig riktigt blir som man tänkt sig.

Jag har besökt Rovinj ett antal gånger och var gång jag lämnar den lilla kroatiska staden omringad av sitt klarblå saltvatten är jag säker på att jag kommer återvända. För här finns i princip allt. Rovinj påminner om Gamla Stan i Stockholm med sina blankpolerade kullerstensgator och trånga gränder som sträcker sig tillbaka till 1000-talet. Den enda skillnaden (förutom medelhavsklimatet då förstås) är att varje gränd gömmer på romantiska klippbad eller en taverna där det serveras nyfångad fisk och tryffel från regionen. Och lokalproducerade viner, som bara blir bättre och bättre.

När jag senast var här, för fem år sedan, var det de vita malvazija-vinerna som fångade mitt intresse. Fruktiga och aromatiska med återhållen syra. Lika bra till en istriansk fiskrätt som till utsikten från en klippterrass. De vita vinerna är fortfarande bra och håller samma stil, men det som imponerar mest den här gången är de röda vinerna från den lokala druvan Teran och – framförallt – de mousserande vinerna som så smått börjat poppa upp i området. För fem år sedan var Misal den enda vingården i Istrien som producerade mousserande vin, men de senaste åren har det dykt upp ytterligare fyra producenter och fler är på gång. När det gäller mousserande vin från Istrien har vi bara sett början, men tyvärr så kommer det nog ta ett tag innan vi får se vinerna här hemma i osthyvelns förlovade land. Dels på grund av den begränsade tillgången men även för att de är relativt dyra. Att köpa en flaska kvalitetsvin över disk i Istrien kostar ungefär 200 kr, vilket helt klart är i dyraste laget. Fördelen är att vinerna kostar lika mycket om du köper dem till bords på restaurang.

På båten tillbaka till Venedig lade jag märket till ett citat som sammanfattar den kroatiska inställningen till livet väldigt bra;

”Happy people don’t have the best of everything, they make the best of everything”.

I Kroatien är allting ”det bästa” Här finns ett otal av världens bästa olivolja, för att inte tala om grappa, och vin… ja.. det bästa! En härligt positiv och patriotisk inställning som man kanske inte skall lita helt och fullt på i alla lägen. Men väldigt mycket är faktiskt väldigt bra och mycket är bäst. Men inte allt.

Eftersom Popit helst undviker att dela ut andra betyg än ett hjärtat, så tänkte jag istället ge mig på att dela in alla viner jag provat på kroatiskt vis. Vi börjar med det bästa.

 

”Det bästa av det bästa”


MOUSSERANDE VIN

Persuric’ Misal millenium
Fyllig fransk stil med toner av toastbröd, nötter, kaffe och vinteräpplen. Läcker syra.  Champagnekaraktär. Wow!
Kabola Re Brut
Grönfruktig, aromatisk, frisk, stram, balanserad, klingande ren och läcker rakt igenom. Ingen störande gummibeska som i många Cava och ingen päronsplitskig sötma som i vissa Proseccos.
Veralda rosé
Frisk och bärig charmör med läcker syra och flintasteniga mineraler. Förföriska körsbär på nästippen och jordgubbar längst bak på tungan.


VITA VINER


Coronica Malvazija 2011
Ren och stram med snäckskalsmineraler, melon och mandarin. Riktigt bra!
Kozlovic’  malvazija 2011

Krispigt grön frukt och rökiga mineraler. Bra balans mellan torra mineraler och frisk frukt.

RÖDA VINER

Roxanich Teran 2007
Köttig, fyllig, ekad och kryddig. Lite Toskana-vibbar (ekfatslagrad sangiovese).  Mjuka och söta tanniner, elegant syra och tät frukt. Strålande!
Coronica Gran Teran 2008
Friskt och körsbärsfruktigt med bett i smaken som dumpar av en liten arme av tanniner med sammetshjälmar under överläppen. Kaffe och choklad i eftersmaken. Riktigt bra.
Dobravac Toccata 2009
Läcker och balanserad med mjuka tanniner, skön frukt med kurvig elegans. En svärmorsdröm.

 

”Det bästa”


VITA VINER

Maldebako 2011
Välmatad och solvarm liten tjockis med italienska vibbar av örter, gula plommon. Pinjenötter och frisk syra.
Dobravac Sonata Malvazija 2011
Aromatisk doft av snittblommor och druvmust. Ren i smaken, mjuk, fruktig, skaplig syra. Publikt och bra allroundvin.
Clai Sveti Jakov 2010
Tungt ekad herre rik på torkad aprikos (sötvinsdoft). Torr och fyllig i munnen med tydlig ek och torkad frukt. Kaxigt matvin.
Clai Ottocento 2009
Fet och fläskig, fatlagrat gräddig med oxiderad nötighet. Ett fylligt kraftpaket till grillat.
Suran malvazija 2010
Gulfruktig och balanserad med lika mycket nötter som aprikos.


RÖDA VINER

Degrassi Teran 2009
Klunkvänligt vin med bjussiga ekfat (mocka och smörkola), röd frukt och bra syra.
Coronica Grabar 2008
Ekfatslagrad och varm (mörk rom) med massor av choklad, smörkola och mörka plommon. Runt och mjukt.
Kozlovic Othello 2009
Mörkt och solvarmt vin. Lite bränd stil. Kraftfullt.


SÖTT VIN

Kozlovic Muskat 2010
Halvsött och riktigt gott balkongvin. Rent, druvigt och aromatiskt med troner av melon, persika, nektar och päron.

 

”Inte riktigt det bästa”


VITA VINER

Kozlovic’ Santa Lucia 2008
Fylligt, ekfatat och ludet litet monster. Mycket smak. Kanske för mycket om det inte ligger en drakfisk på tallriken. Kul vin ändå.
Roxanich Malvazija classico 2006

mörkt tegelgul och oklar färg. Tänk ofiltrerad äppelmust. Doften är tungt ekad och skulle i svarta glas lätt kunna misstas för en röd rioja eller liknande. Lätt oxiderad med nötter, smörkola och torkad aprikos. Tungt och fylligt. Frisk syra i början men kort och lite platt i eftersmaken. Vad hände?
Gerzinic’ Malvazija 2011
Druvig doft i stil med muskat. Bjussig i munnen med runda höfter men bitter eftersmak. Ett bordellvin.
Benvenuti Malvazija 2011

Matvänlig malvazija. Torr och mineralisk.  OK, men inte bäst.
Vina Laguna Malvazija 2011
Enkelt och gott tonfiskpizzavin.


RÖDA VINER


Roxanich Super Istrian Cuvée 2007
Kokt och syltigt doft av katrinplommon och soltorkade tomater. Bättre i munnen med intensitet och frisk syra. Väldigt fylligt, men fortfarande för kokt och obalanserat.
Rossi Teran 2009
Vin för vikingar. Hårda tanniner, mörk frukt, kantigt och elakt. Inte min grej.
Rossi Refosk 2009

Samma hårda stil som Rossi teran. Bärigt, mörkt, strävt och elakt.
Grota Merlot 2011
Bärig och naken merlot. Mjukt och ärligt vin med viss strävhet. Helt ok. Inte bäst.
Meneghetti merlot 2011
På gränsen till överfatad merlot överdekorerad med choklad, kaffe och smörkola. Tack och lov i sällskap med några solvarma plommon och frisk syra.

 

”Det bästa av det sämsta”


VITA VINER

Grota Malvazija 2011
Diskret, ren och gulfruktig doft med inslag av pinje. Obalanserad smak. Förhoppningsvis någon defekt.
Pilato Chardonnay 2011
Aromatiskt och godisgott husvagnsvin. Karaktärslöst m.a.o.
San Tommaso Malvzija 2010
Nja.  Fjäskigt, enkelt och trist.


ROSÉVIN

Cammot 2011
Cigarrlåda och jordgubbar. Kraftfullt och oxiderad i helt egen stil. Inte min stil.
San Tommaso Rosa 2011
Oren och lite unken med smak av övermogna jordgubbar.
Roxanich rosé
2010
Unket och surt. Enligt sommelieren en stil som inte alla gillar. Enligt mig korkdefekt. Vi är inte vänner.


RÖDA VINER

Suran Gran Calandra 2011
Lite för söt körsbärssaft med chokladbittert slut.
San Tommaso Merlot 2010
Mjuk, saftig, lätt och småfull semesterfirare.
Vina Laguna Borgonja 2011
Trist, kantigt, kartigt och trist bärigt.
San Tommaso Cabernet Sauvignon 2009
Metallisk doft (och smak) av korrigerad plåt, jord, paprika och mörka bär. Fylligt, strävt och kantigt.