Vi guidar dig i dryckesvärlden

Det här saknar vi på bolaget!

bolaget 1
Den 2 september förändrade Systembolaget sin sortimentsmodell till att bli mer kundanpassad på butiksnivå. Det folket köper mycket av skall de helt enkelt få ännu mer av. Tanken med den nya modellen är god, problemet är bara att i ett land som styrs av ett statligt monopol vet inte folket vad de saknar. Precis som att i en statligt styrd diktatur med stängda gränser kommer ingen gå bärsärk om de inte kan köpa nya iPhone 5C i butik, för de känner inte till att det finns något som heter iPhone 5C (kanske lika bra det…).

Det första som slog mig i samband med att nya modellen presenterades var vikten av att börja bevaka utbudet i beställningssortimentet. Här i finns idag närmare 13 000 artiklar, ditsatta av landets vinimportörer, fritt från Systembolagets inblandning. 13 000 produkter varav flera spännande drycker som hälften av oss inte visste existerade och därför inte visste att vi efterfrågade. Hur många känner till det förföriskt söta och röda bubblet brachetto? Eller de orangea vinerna från öst? Dessa är långt ifrån några nyheter på den internationella vinkartan, men på Systembolagets vinkarta är de mer eller mindre icke existerande.

Så vad kan vi då göra mer än att bevaka beställningssortimentet för att påverka utbudet på Systembolaget? Jo, vi kan be folket att dela med sig av vad de saknar på systembolaget och sammanställa en önskelista. Sagt och gjort, för ett par veckor sedan drog Alf Tumble igång tråden med sitt inlägg ”Vad saknar du på bolaget”. Responsen blev över all förväntan och efter att ha sammanställt alla kommentarer som kommit in via vår hemsida, mail, facebook och twitter satt jag med fem fulla A4-sidor och ett myller av kommentarer, önskemål och åsikter.

Småskaliga producenter i gamla världen

Att sammanställa en konkret önskelista utifrån alla kommentarer insåg jag ganska snart vara omöjligt. Önskemålen spretade vilt från land, druvor, regioner och vinmakare till service, personal och förslag på inredning. Men det fanns ändå en röd tråd igenom mer eller mindre alla kommentarer; det som efterfrågades var ursprungstypiska viner från gamla världen och småskaliga producenter. Bortsett från kinesiskt risvin, japanskt plommonvin och några sydamerikanska spritsorter så lös önskemål om fler viner från nya världen med sin frånvaro.

Ett annat återkommande ämne var problematiken med den mur av fyrkantiga lådor som stjäl plats och stänger ute en hel värld av kvalitetsviner med ursprungskaraktär.

De mer konkreta önskemål som utmärkte sig på fleras önskelistor var:

* Småskalig och hantverksmässig cider
* Juraviner
* Beaujolais
* Loireviner
* Orangea viner
* Äldre årgångar
* Umeshu
* Mescal och Tequila

Från FS till BS till KS?

En inte helt ovidkommande kommentar som dök upp från flera håll var bristen på kylskåp. Visst, det är ett i-landsproblem av stora mått, men borde vi  inte kunna ta vägen förbi Systembolaget plocka upp en drickvänligt kyld flaska vitt, rosé eller bubbel?
Problemet uppstår när butikspersonalen skall fylla upp kylarna utan att särbehandla vissa producenter eller importörer och därmed riskera avsked. En nöt som återstår att knäckas. Kanske en lösning är ytterligare ett kval vid sidan av kvalet från FS till BS. Kvalet till KS, kylskåpssortimentet.