Dragen gris och en flaska nebbiolo – svingott!

Gris är hett! Speciellt knaperstekt sida eller välmarmorerad karré som fått ligga i ugnen på låg värme tills den ger upp och faller isär.

En rätt som få hade hört talas om för ett år sedan men som idag mer eller mindre är ett måste på restauranger med coolhetsfaktor är Pulled Pork, en amerikansk rätt med ursprung i italiensk Porchetta. Porchetta är ungefär en fläsksida som rullas ihop med en näve örter och bakas på låg värme tills den är mör som maratonlöpare. Pulled Pork är en fläskkarré som antingen grillas på låg – indirekt – värme eller får gå i ugnen på låg värme i många timmar. Eftersom det är en amerikansk rätt med BBQ-influenser så den lite mer kryddstark och har en rökig touch från chipotle chili. Själva namnet kommer ifrån att köttet dras isär med händer eller gaffel när den är klar, pulled pork.

Eftersom det är svårt att få tag på en hederligt närproducerad grissida i en vanlig ica-butik och eftersom eldig chili inte är det mest vinvänliga på jorden har jag gjort min egen hybrid av de båda rätterna. Arbetsnamn: ”Dragen Gris”. Smakar nästan som Porchetta och tillagas ungefär som Pulled Pork.

För 6-8 personer behöver du:
1,5 kg Fläskkarré
1 Stor gul lök
3 Vitlöksklyftor
½ Citron
1 tsk Spiskummin
Färsk Timjan
Olivolja
1 msk Salt
Svartpeppar
Ljus lageröl (2,8 % eller 3,5 %)
Aluminiumfolie
1 ugn

Och så här gör du:
Början med att mixa gul lök, vitlök, en näve färsk timjan, 1 tsk spiskummin, 1 msk salt och några generösa kvarnvred svartpeppar i en bunke.  Pressa över citronen och tillsätt olivolja tills du har en krämig konsistens som inte är rinnig.
Tvinga ner grisen i en form så att den ligger trångt. Kanterna får gärna vara lika höga eller högre än karrén. Smiska och smek in den mixade marinaden så att den täcker hela karrén. Häll över öl (det är grisen värd) och se till så att det täcker större delen av köttet. Täck sedan hela paketet med aluminiumfolie, gör det ordentligt och se till så att det är tätt som ett alibi.
Nu är det dags för vila. Ställ in grisen på 120 grader i ugnen och sätt dig själv i soffan. Gör det bekvämt för dig och plocka fram 3-4 filmer som du sneglat på länge men aldrig fått tummen ur och tittat på. Du har gått om tid, minst fem timmar, gärna mer.


Fem timmar senare:
Nu är det dags att öppna ugnsluckan, plocka ut formen och öppna paketet. Doften är magisk och grisen dallrar i sitt spad och befinner sig på bristningsgränsen. Lyft över köttet i en ny form och dra isär det med händerna eller två gafflar. Häll över rikligt med spad från den första formen och smaka av med mer salt och eventuellt peppar.
För att höja det hela ytterligare ett par snäpp så servera en gräddig potatispuré till, gärna med några droppar tryffelolja och saften från den andra halvan av citronen.


Och en flaska nebbiolo

Äntligen har vi då kommit till vinet, som i det här fallet och min värld är ganska självklart. Italieninspirerat, saftigt griskött med örter, vitlök och gräddig potatismos som är smaksatt med tryffel behöver ett smakrikt vin med både fyllighet, frisk syra och sträva tanniner. Vad passar då bättre än ett kraftigt och stramt vin från norra Italien och den elaka lilla druvan nebbiolo?
Så, byt om till Mussolinikostym, poppa en flaska Barolo Albe G.D Vajra, Barbaresco Vigneto Bordini, Langhe Nebbiolo eller något liknande som känns bra i munnen och ta emot gästernas hyllningar!