Vi guidar dig i dryckesvärlden

Druva som förför

craggy_rangeMånga länder utanför Europa har en specifik druva som särskilt förknippas med landets viner. Pinotage i Sydafrika, Tannat i Uruguay, Carmenère i Chile och Malbec i Argentina är några. Ursprunget är oftast europiskt och franskt. I Australien är shiraz ett varumärke medan det i Nya Zeeland ofta står pinot noir på etiketten för de bästa röda vinerna. Jag tilltalas av det ofta direkta tilltalet och tillgängligheten i de nya zeeländska vinerna. Vinerna är ofta förslutna med skruvkapsyl och druvaromerna tydliga och uppenbara. Mjuka, förföriskt lättsamma och i bästa fall komplexa är pinot noir från Nya Zeeland för mig. Ibland kan eldighet och för mycket fat skapa obalans i vinet men är de rena, bäriga och med stor charm häller jag gärna upp ett glas.

Provar två viner från Martinborough, som ligger i den södra delen av den norra ön. Pinot noir är den näst mest odlade druvan i landet, sauvignon blanc är den mest odlade.

Craggy Range Pinot Noir Te Muna Road Vineyard 2011 (251 kr) är för mig den livligaste med en örtig, piggt bärig doft av körsbärssaft och choklad. Smaken är vaniljkryddig och lite söt bärig med en lätt knäckig avslutning. Gott till några stekta saftiga kycklingbröst med färska örter, ugnsrostade potatisar, hemvispad vitlöksmajo och en krispig sallad.

schubert_block_bMera tillbakalutad, kryddig och stram med sammetsstruktur är den 100 kr dyrare, Schubert Pinot Noir Block B 2011 (351 kr). Den återhållna, mjukt bäriga och balanserade smaken med silkiga tanniner får mig att längta efter ett rosastekt ankbröst, gärna med  gräddig rotfruktspuré till.

Det blir fågel till middag ikväll och sval pinot i stora kupor.