Vi guidar dig i dryckesvärlden

Ekologiskt vin på Systembolaget – vad är godast?

Har provat ett urval av Systembolagets ekologiska fasta sortiment som består av ungefär 90 flaskviner. Av 40 provade viner har jag valt ut tolv  som är mousserande, vita, rosé och röda, som jag tycker är godast. Här är min ekologiska lista:

MOUSSERANDE

2013 Prosecco Pizzolato (nr 7870), 79 kr
Söt mogen pärondoft med torr smak i fruktigt generös stil.
Drick iskyld med en skvätt Limoncello.

2012 Pizzolato Spumante d’Italia Rosé (nr 7742), 59 kr
Rödbärig doft med hallon- och jordgubbstoner. Charmigt, sötbärigt mjuk smak.
Drick i sommar med skivade jordgubbar.

VITT

2012 Jean Biecher Brand Grand Cru Riesling (nr 2105), 157 kr
Nyanserat fruktig doft med persikoaromer. Torr och frisk smak med fin koncentration av aprikos och persika samt liten petroliumton.
Drick till kallrökt lax med krämig äggröra på rostat bröd.

2012 Chablis Vieilles Vignes Domaine Saint Claire (nr 5595), 169 kr
Återhållen, lätt rökig doft med äppelfrukt. Torr, rökig, citrusfrisk smak med fin koncentration.
Drick till vårens första kycklingsallad med spröda primörer.

2012 Sancerre Domaine Vacheron (nr 73485), 199 kr
Lätt aromatisk doft med inslag av grönt äpple. Torr och citrusfrisk smak med fin balans.
Drick till Loires godaste getostar, rostade valnötter och frasig baguette.

2012 Anima Chenin Blanc (nr 2049), 149 kr
Ren fruktig doft med vaniljarom. Torr och friskt fräscht äpplig smak med diskreta fattoner.
Drick till grillad fisk med aioli.

ROSÉ

2013 La Pluma Rosé (nr 2916), 85 kr
Friskt bärig doft med hallontoner. Mjukt bärig smak med antydd sötma.
Drick väl kyld till picknickmackor fyllda med tonfisk i majo.

2013 Valle Reale Cerasuolo Rosé (nr 2242), 79 kr
Diskret bärig doft med aromer av röda vinbär. Torr, frisk, lätt och bärig smak. Charmigt.
Drick till rågbröd med pepparrotssmör, fyllda med varmrökt lax.

RÖTT

2013 Biurko Tempranillo (nr 2045), 79 kr
Friskt aromatisk och bärig doft med örtaromer och inslag av körsbär. Bärig och frisk smak med stram tanninstruktur.
Drick till fint fläskkött med grillad paprika.

2012 Amaltea de Loxarel (nr 3169), 79 kr
Fruktig doft med vaniljkrydda och liten örtighet. Saftigt koncentrerad, något eldig och mjuk smak.
Drick till grillade chorizokorvar.

2012 Famille Amirault Grosbois Les Caillotes (nr 2822), 99 kr
Öppen bärig och örtig doft med inslag av blåbärsris och skog. Saftigt bärig och stram smak.
Drick till rosastekt rostbiff med ljummen potatissallad.

2012 Crozes-Hermitage Domaine Habrard (nr 2861), 119 kr
Nyanserat örtig och rökig doft med aromer av charkuterier och viol. Bärig, ung och frisk med rökighet och arom av rosmarin.
Drick till lammfärsbiffar med rostade rotsaker.

Systembolaget samlade alltså i mars till informationsträff om ekologiskt vin och även provning av samtliga ekologiska produkter i sortimentet. Intresset för att köpa ekologiskt vin har ökat. Under femårsperioden 2009-2013 ökade försäljningen från 6 miljoner liter till dryga 10 miljoner liter per år. Under 2013 utgjorde ekologiskt vin 5,4% av den totala försäljningen av vin uttryckt i liter. Idag finns totalt närmare 900 ekologiska produkter i Systembolagets fasta sortiment samt i beställningssortimentet. Staten har satt ett mål att ekologiska produkter ska utgöra 10% av försäljningen på Systembolaget år 2020. I maj kommer Systembolaget att utbilda butikspersonal om begreppet ekologiskt och hållbarhet som ett led i att öka kunskapen om ekologiskt hos kunderna.

Trots detta är känslan något förvirrande, när jag går in i en systembolagsbutik och ska se mig om efter ekologiska produkter. Att få en överblick kan vara svårt för konsumenten som söker specifikt ekologiska varor. Att köpa ekologiskt kräver ett engagemang  av konsumenten. Bra att ha tillhands är Systembolagets app där man kan söka efter ekologiskt och numera även göra en inköpslista i vald butik.

Sett ur ett odlingsperspektiv har de vinodlande länderna i världen 3,7% areal med ekologiska odlingar. Spanien, Frankrike och Italien har störst andel hektar med respektive cirka 79 000, 61 000 och 53 000 hektar vardera av ekologiska odlingar. Det arealmässigt lilla vinlandet Österrike har med sina 9,5% av den totala odlingsarelen störst andel ekologiska odlingar vilket utgör cirka 4 200 hektar.

Försäljningsvolym speglar som bekant inte alltid kvalitet men av de mest sålda ekologiska vinerna ligger tre röda boxviner i topp med Vinet Gosa Monastrell på en tydlig förstaplats med 1,5 miljon liter sålt vin 2013. På fjärde plats kommer en vit box och femteplatsen är ett mousserande vin, Prosecco Pizzolato, från Italien.

Tidigare har det kallats ”vin framställt av ekologiska varor” men från 2012 i gamla världen och från 2013 i nya världen får det heta ekologiskt vin.
Vad är kraven för att få kalla sitt vin för ekologiskt? De nya kraven fastställda av EU-kommissionen innebär bland annat att man för rött vin får använda max 100 mg SO2 (svaveldioxid) för rött vin, max 150 g för vitt och rosé med mera än 2 g socker. Något av det som är förbjudet är elektrodialys och avalkoholisering. Finhetsgraden i filter är reglerat, omvänd osmos är tillåtet till viss mängd och värmebehandling av druvorna är också tillåtet vilket kan vara avgörande för att göra bra vin svåra år. Dessa tekniska beskrivningar är inte lätta för lekmannen att sätta sig in i.
Läs mer på Systembolagets webbplats om ekologiskt vin och övriga certifieringar och märkningar.