Vi guidar dig i dryckesvärlden

Estrella Damm Inedit – “El Bulli-ölen”

I samma veva som världens (då) bästa restaurang, El Bulli, lade ner sin verksamhet presenterade kökscheferna Ferran Adrià och Juli Soler ett projekt tillsammans med sina sommelierer och Estrellas bryggmästare. Målet var att skapa en helt ny öl anpassad för mat.
Estrella Damm Inedit är en unik öl bryggd på både korn och vete smaksatt med koriander, apelsinskal och lakrits. Enligt spanska smaklökar en öl som bör drickas tillsammans med mat. Enligt svenska smaklökar (a.k.a mina smaklökar) en öl som kan drickas tillsammans med mat men som även slinker ner hur lätt som helst när törsten tränger på.

Inedit har fått jäsa i sin champagneliknande flaska och har därför ett lätt lager av jästrester på botten. Färgen är gyllengul och glaset toppas av en krämig skumkrona. Påtagligt blommig doft, nästan överdrivet blommig, men här finns även friska toner av apelsin och mängder av kryddor (dock hittar jag varken lakrits eller koriander). Fyllig och fruktig i munnen med gräddig mousse och minimal beska.

Dricker man Inedit utan mat så står lagerölen i främsta ledet och veteölen tittar fram bakom axlarna. Men tillsammans med en tonfisk som flamberats hastigt i citron och en skvätt brandy däremot, då händer det grejer. Kornet blir utkonkurrerat och veteölen tar ett rejält kliv framåt och bröstar upp sig så pass att den smakmässigt når strax över tonfisken. Nu förstår jag precis vad hjärnorna bakom ölen syftade på. Estrella Damm Inedit är en matöl, så länge du serverar det till fisk och skaldjur som tillagats enligt spanskt manér med tex olivolja och citron. Tänker du servera kraftfull mat från smakrika norden, då föreslår jag att du serverar Estrella Damm Inedit som aperitif. Direkt ur flaskan, direkt från ishinken.