Vi guidar dig i dryckesvärlden

Etikett eller inte… men hur smakar det?

iron_maiden_dickinson_wide-f884daed29116e07cb160ee982c5004fd2308e75-s6-c30
Få inom ölvärlden har väl missat den debatt som rått kring hårdrockarna Iron Maidens nya öl, Trooper. Där resten av världen gett tummen upp har svenska Systembolaget bedömt att en etikett prydd med Iron Maidens maskot helt enkelt är mer än vad det svenska folket mäktar med. Ölet, som var tänkt att släppas den 2:a maj stoppades på grund av etiketten och ser i dagsläget att komma först innan midsommar med en för sverige exklusiv bild. Att ”Eddie”, som det tecknade monstret heter, funnits sedan 1977 och idag räknas som en av de verkligt stora populärkulturella ikonerna, med en igenkänningsfaktor inte långt efter Coca-Colas, verkar spela mindre roll. Han håller ju i ett svärd, och det uppmanar ju till, tja, att dra igång fältstrid till fots?

Singeln med samma titel och omslag släpptes redan 1983, och har mig veterligen inte dragit igång nämnvärt många krig (ännu), så exakt vad Systembolaget oroar sig för övergår mitt förstånd. Jag är absolut införstådd med de regler man har att följa med etiketter på alkoholhaltiga drycker, men inkonsekvensen i vad som tillåts att passera (pirater och svärd på Captain Morgan, någon?) gör att man ändå efterfrågar en hållning som baseras mer på sunt förnuft.

Och hur ser då denna brutala etikett ut?

Trooper_front-label_main-hi

Det gamla talessättet att all publicitet är bra publicitet stämmer nog alldeles ypperligt i detta fall. De sociala medierna har översköljts av kommentarer och åsikter (de flesta tämligen samstämmiga), tidningar världen över har uppmärksammat fallet och Systembolaget själva la upp en kommentar på hemsidan om etiketten. Resultatet? Ett av de mest emotsedda ölen innan det släppts på år och dar.

och hur ser etiketten ut, anpassad för att inte vi svenskar ska hugga ner varandra med 1700-talssvärd?

maidennewlabel

Nu kanske svenska tandläkare får en rusch av ölstinna hårdrockare som vill fixa tänderna som Eddie, vem vet?

Som första svenska tidning har vi kommit över en flaska och provat ölet, som är bryggt på Robinsons Brewery i Stockport utanför Manchester – samma bryggeri som även gjorde det brittiska bandet Elbow’s ”Build A Rocket Boys” Ale. (vad hade Systembolaget sagt om den? Får man uppmana till rymdfärder och dricka öl samtidigt?). Trooper är en golden ale, bryggd med Bobec, Golding och Cascadehumle i samråd med sångaren Bruce Dickinson, som varit högst delaktig enligt uppgift.

Doften är maltig, nästan på väg åt ett rostat kaffehåll, men långt från karamellmalttunga öltyper. En lättare fruktighet i doften kan hittas, och även kryddigt nybakad bröd. Smaken är ljusare, med en citruston som förde tankarna till cittrahumle, (en snabb dubbelkoll för att se att det verkligen inte var någon tillsatt), men det är Cascade som tar kommandot initialt. Den för brittisk ale så typiska Golding-humlen ger också en tyngd i smaken som man känner igen från just brittisk öl, men Trooper parkerar sig definitivt på den mer lättdruckna delen av skalan. Med en alkoholhalt på 4,7% är det förmodligen avsett att fungera som en ”session ale”, där man kan peta i sig några pints under en kväll utan att få större problem (såvida du inte får för dig att dra ut i krig med din sabel). Etiketten utlovar en djup och stor karaktär, vilket kanske är att tänja det brittiska språket något, men det är trots allt en god öl när allt kommer kring.

Även om man initialt gärna sett lite större smak ur en golden ale är det ändå lovvärt att Iron Maiden presenterar sig på ölmarknaden med en real ale snarare än en blaskig lager. Betyg: 6,5/10

Lite inspiration till ölen:

Iron Maiden – The Trooper – 1998 Digital Remaster