Vi guidar dig i dryckesvärlden

Etna rosso e bianco. Ett mindre vulkanutbrott.

2009 hade jag och Combo, med vår grupp Sumo, ett dj-gig på Sicilien. Närmare bestämt i Palermo. Vid middagen innan spelningen frågade jag om de möjligtvis hade något vin från Etna, kanske till och med något från Passopisciaro? – No,why? We only have wines from here.

Ok. Etna är en vulkan, nära Catania och ligger på andra sidan ön sett från Palermo. Vinregionen DOC Etna är Siciliens första anno 1968. Under de senaste fem åren har de röda vinerna gjorda på druvan Nerello Mascalese  fått ett ordentligt uppsving. Den vulkaniska jordmånen, druvans eleganta parfym och de förhållandevis billiga prislapparna har fått vinnördar världen över att hylla Etnas terroir. Kvällens dubbelpack – ett vitt och ett rött från två olika producenter – är två enkla men högst kvalificerade representanter för vad vulkanen har erbjuda på.

2009 Tenuta di Fessina Erse Etna Rosso (169 kr i BS)
Trogna vinbloggläsare har stött på det här vinet både här och där. För er andra kan jag berätta att vi pratar om ett mycket elegant, nästintill skört, rött vin gjort på druvan Nerello Mascalese och en skvätt Nerello Cappuccio. Hade jag fått det här blint hade min första tanke gått till Bourgogne. Instegsvins – Bourgogne Rouge – kanske från Chambolle. En anna fågel hade viskat Bruna Gicacosa Nebbiolo d’Alba, men den indikationen hade jag viftat bort när jag upptäckt att det inte fanns några tanniner att tal om. Eventuellt hade Etna dykt upp också. Men det här smakar trots allt inte riktigt som det jag druckit tidigare från området. Röda-bär-parfym med örtinslag och en stenhård mineralitet draperad med läskande syror. En romantisk beskrivning av ett ståltankat vin som i mångas mun skulle översättas till ”surt och ogint”. Jag gillar det, förstås, men hade gärna önskat aningen mer intensitet i frukten för att få lite längd. Priset är högst rimligt, ett par euros billigare i Europa. Kul att importören Handpicked tar hem till Sverige.

2009 Bonaccorsi ValCerasa Etna Bianco (145 DKK hos Cibi e Vini)
Från 50-åriga vinstockar gör Alice Bonaccorsi sitt vita vina på 100 procent Carricante. En inhemsk druva som trivs bra i den mineralrika jorden. Det här vinet tjänar ordentligt på luftning (om sanningen ska fram smakade det allra bästa dagen efter). Föreställ dig att du stoppar näsan i ett glas med tysk riesling som strax innan tvättats med råpressad äppelmust. Naturligtvis är det mineraliteten som är där och spökar igen. I munnen kliver den gyllene äppelfrukten fram i centrum, snyggt kantad  av diverse tropisk stenfrukt, honung och bivax. Syra, mineral och 13 procent alkohol håller frukten i schack, även om den spiller över i bland (vi är ju trots allt i Italien). Om det röda vinet var ett kul blindprovningsvin skulle det här ställa till allvarliga problem. Här måste det drickas med Carricante!