Vi guidar dig i dryckesvärlden

Fem årgångar barolo och en hemvevad tagliatelle.

Vin från Fontanafredda var förmodligen det första vin från Italien med kvalitet jag drack, i början av 90-talet. Den snygga, då silvergrå etiketten med blå och rosa text, verkade spännande och vinet smakade mycket och annorlunda. Tyckte jag då. Numera är etiketten randig, påminnande om egendomens bredrandiga byggnader och den sympatiske vinmakaren Danilo Drocco, har moderniserat vinstilen vilket bland annat innebär att vinerna är mera tillgängliga i sin ungdom. Vinet Barolo Serralunga d’Alba med artikelnummer 2305 har funnits i Systembolagets sortiment i nästan 60 år, alltsedan 1955. Drick idag eller spara 3-5 år.

Den aktuella årgången är 2008 och när jag provade den häromveckan upplevde jag vinet som kryddigt och bärigt med inslag av örter och körsbär. Smaken var bärig och örtig med balanserad tanninstruktur. Ett okomplicerat, rättframt, gott vin till mat som jag serverar lite svalt ur bourgognekupa med hemvevad smörsvängd tagliatelle, riven parmesan, några salviablad och stekt sidfläsk.

 

 

 

 

I våras provade jag och min Popit-kollega Mikael Christianson fem barolo från Fontanafredda mellan åren 1967-2004. 1967 var det år området blev DOC, för att 1980 bli upphöjd till den högsta kvalitetsklassen DOCG. Lagringsdugligt – javisst!
Nedan följer mina och Mikaels kommentarer om vinerna.

2004 Barolo Vigna La Rosa
Nyanserad doft med inslag av choklad, torkade frukter och torkade körsbär.
Mjuk, frisk smak med något spretiga tanniner och lång nyanserad eftersmak med russinaromer. /Maria

Fyllig men samtidigt slank och feminint elegant med rund frukt och slimmad syra.
Tanninerna är självskrivna, på plats, men skapligt tyglade. Komplex och kryddig med örtiga toppnoter av mynta. /Mikael

1999 Barolo Lazzarito
Kryddig, chokladig doft med ton av hasselnöt.
Kryddig och saftig smak med långa, sandiga tanniner och fin eftersmak av torkad frukt. /Maria

Djup doft av biggaråer, läder, kaffe, kryddor, tobak, höstlöv och tryffel. Frisk smak med tuffa tanniner, knivskarp syra och ung frukt. Lång och bred eftersmak. /Mikael

1982 Barolo Riserva
Rökig och lätt kryddig, köttig doft med liten grön ton, läderaromer och antydd nötighet samt inslag av salmiak.
Stram smak med hårda, kantiga tanniner och god saftig eftersmak. /Maria

Aromatisk doft av apelsin, plommon, choklad och våt tobak. Bred och komplex smak med intensiv syra, fin frukt och härliga tanniner som är aggresiva men inte jobbiga. Fyllig och lång. /Mikael

1974 Barolo Vigna La Rosa
Mogen doft med lätt rökiga aromer och inslag av torkad frukt.
Sträv smak med inslag av torkad frukt. /Maria

Russin, nougat, plommon, våt tobak och lakrits i doften. Intensiv och fyllig smak med stram syra i kombination med en imponerande söt frukt. Kaxig 38-åring och fortfarande vital. Enastående eftersmak. /Mikael

1967 Barolo
Mogen, komplex doft med inslag av torkad frukt.
Fortfarande sträv smak med sandiga tanniner syrlig och svåråtkomlig…/Maria

Utvecklad och mogen doft av torkade kryddor, tobak, höstlöv, tryffel, kaffe och torkad frukt (engelsk fruktkaka).
Smaken är väl sammansatt med frisk syra och en frukt som fortfarande finns på plats. Komplex med en neverending eftersmak. Mogen och levnadsglad herre som fortfarande har lite kvar att ge. /Mikael