Vi guidar dig i dryckesvärlden

Förälskad i portvin

Vem dricker portvin idag? Jag glömmer bort att det finns och kring jultid när stiltonostarna dyker upp i ostdisken blir jag påmind. Brukar öppna en flaska på julafton till chokladpralinerna och till osten förstås. Och fast jag vet att man ska lagra portvin länge, länge så dricker jag gärna ung Vintage till blåmögelost. Den örtkryddiga, körsbärssöta chokladiga och ibland peppriga och eldiga smaken lindar in sältan i osten. De kontrastrika smakerna är förföriska. Lika gott till fast mera harmoniskt är mörk choklad smaksatt med körsbär eller hallon.

taylorsstiltonAv det jag provat hittills i år är ett 18-årigt vin det jag blev mest hänförd av. En vingårdsbecknad Vintage Port från Taylor’s på halvflaska, Quinta de Vargellas årgång 1995. Vinet kan säkert sparas länge till fast jag tycker den är perfekt nu med sin dova läderdoft, strama körsbärsfrukt, eleganta sammetslena struktur och ljuvliga aromer av mörka chokladpraliner.

Skynda fynda, en halvflaska kostar 225 kr och det finns bara några kvar.

Glöm inte att kyla portvinet lite så smakar det ännu godare. Vad kan passa bättre en regnig lördagskväll i december än ett stort glas port till god Stilton?

När man gör portvin tillsätts 77-procentig druvsprit som avbryter jäsningen och därmed ger ett sött och starkt vin. Portvin kan vara både rött och vitt och till och med rosé. En stil som kom till för ett par år sedan.

Portvin säljs i en mängd olika stilar som man grovt kan dela in i de som får sin mognadslagring på fat och de som mognar på flaska. Den förstnämnda tawny har en tegelröd färg. Enklare tawny får blandas ut med vitt vin medan seriösare tawny har en indikering om hur gammalt vinet är genom att det kan stå 10, 20, 30 eller 40 år på flaskan. Om en tawny har årgång utsatt på etiketten kallas den Colheita. Typen Vintage som alltid är årgånsvin är den finaste typen med lång lagringstid. Vintage lagras 2-3 år på ekfat varefter vinet tappas på flaska och däri får sin mognadslagring. En vintage bör alltid dekanteras då fällningen brukar vara massiv och finns ofta i halvbutelj då vinet efter öppning inte är hållbart mer än någon dag. Tawny däremot kan sparas i veckor då vinet redan fått en oxidation genom den långa fatlagringen.
Ruby är ett enklare vin som görs genom att vinet efter alkoholjäsning och uppspritning lagras några år på fat eller tank. Smakar  som ett starkt och sött enkelt rödvin. LBV eller Late Bottled Vintage är ett årgångsvin som lagras lite längre på fat, 3-5 år, varefter det buteljeras. Två varianter finns, den traditionella som bör dekanteras och är försluten med naturkork och den enklare som försluts med en kork som man kan återförsluta med platsknopp. LBV är inte lika lagringsdugligt som Vintage.