Vi guidar dig i dryckesvärlden

Fredagsvinet från källaren!

Ikväll dricker jag Sassicaia 1999. Få av mina viner är drickmogna men detta vin har följt mig genom garderobslagring fram till mera adekvat källarlagring de senaste sju åren. Provade Solaia häromdagen från samma år och den var drickmogen och mycket god, som en bordeaux fast med sötare frukt och lite vildare uttryck, de 20% sangiovese i bordeauxblandningen ger förstås lite mera körsbärsaromer. Den rena bordeauxblenden Sassicaia med 85% cabernet sauvignon och 15% cabernet franc är så elegant och ändå så italiensk i sitt uttryck. Årgången var varm och bra i Toscana, om än inte lika stor som 1997. Så här tycker jag att vinet doftar och smakar:

Nyanserad, lätt rökig doft med mognadsaromer, inslag av tobak, inlagda körsbär, bitter choklad, örter och fat. Fruktig elegant smak med bittra körsbärsaromer, lena tanniner och lång eftersmak med fattoner.

Gott till en rosastekt kalvstek, en bit bröd och några italienska ostar.