Fyra dyra men goda mousserande viner (champagne göre sig icke besvär denna gång!)

Fyra dyra men goda mousserande viner (champagne göre sig icke besvär denna gång!)

Förra veckan var jag på Restaurangakademien på Slakthusområdet i Stockholm och föreläste om mousserande vin för Steg 2-eleverna. Vi resonerade litegrann kring svårigheten för en kvalitetsinriktad producent som INTE kommer från champagne att ta ut ett skäligt pris för sin produkt och få den såld. Vad jag menar här är: Champagne är så tätt förknippat med lyx, status och firande att vi konsumenter gladeligen betalar 300+ kronor för en flaska – man köper liksom in sig i lyxen. Lite svårare är det för många av oss (jag själv inräknad) att betala 300 riksdaler för en flaska mousserande vin där det inte står ”champagne” på etiketten. Det här är egentligen inget konstigt. Pontus talar ju lite om det där i sitt inlägg Vin, klass och hip hop och jag skulle gärna grotta ner mig i Pierre Bourdieus tankar om fält, kapital och habitus hela dagarna om jag haft tid. Men, nu var det inte DET jag ville prata om.

 

Jag fick anledning att tänka på det där igen igår när jag för första gången på länge fick smaka på den sydafrikanska MCC’n Desiderius Pongracz. Jag kom i kontakt med den första gången 2010 när jag och en av mina bästa vänner jobbade runt på olika vingårdar i Sydafrika och har alltid haft ett gott öga till den sedan dess. Och när jag föreläste förra veckan provade vi ett antal mycket fina mousserande viner gjorda på traditionella metoden från olika delar av världen – det finns mycket gott därute helt enkelt! Nu är det ju så att jag alltid lever som jag lär – det är framför allt champagne jag lägger mina egna pengar på. De bästa champagnerna är det onekligen svårt att slåss med kvalitetsmässigt och lagringsmässigt, men i 300-kronorsregionen finns det definitivt en del utmanare. Så, för att göra en lång historia kort tänkte jag lista fyra fina mousserande viner som INTE är från champagne för den som vill prova (utan inbördes ordning):

1. 2008 Desiderius Pongracz Brut, nr 77948, pris 299 kronor, Western, Sydafrika (Ett av sydafrikas bästa mousserande viner om ni frågar mig)

 

2. 2005 L’Hermitage, Roederer Estate, nr 77993, pris 396 kronor, Anderson Valley, USA (Detta vin fick jag på min Diploma-examination och gissade tvärsäkert champagne på – jag är därför lite sur på det här vinet men jag väljer ändå att ta med det på listan eftersom jag tycker att det är gott)

3. 2010 Ridgeview Bloomsbury, nr 77971, pris 230 kronor, England (Jag har pratat om det här vinet förr i samband med att jag var och föreläste i England och samtidigt reste runt bland vingårdarna)

4. Ca’ del Bosco Cuvée Prestige, nr 92075, pris 241 kronor, Franciacorta, Italien (Det går inte att göra en sådan här lista utan att ha med en Franciacorta. Denna verkar vara tillfälligt slut, men den brukar alltid komma tillbaka – finfin producent!)