Går alla viner att lagra?

”Går alla viner att lagra?”  förmodligen den vanligaste frågan jag får höra. Svaret är alltid det samma; Ja, allt vin går att lagra, frågan är bara hur och varför.

Alla viner går att lagra en kortare tid, men långt ifrån alla viner är gjorda för att lagras. Majoriteten av dagens viner är avsedda att bäras från hyllan på Systembolaget raka vägen till skruvkorken och via glaset ner i strupen. Publika viner i en internationellt gångbar stil som är lätta att förstå sig på och inte besitter några hemligheter som bara tiden kan avslöja. Såna här viner är avsedda att konsumeras direkt men går att förvara ett par år i ett mörkt utrymme, tänk garderob. Däremot vet jag inte om man skall kalla det för lagring.
Men tack och lov så finns det viner som är avsedda att drickas någon gång i en oklar framtid. När går bara att gissa sig till och diskutera via olika vinforum och recensioner från andra som druckit vinet nyligen. Eftersom det i princip är omöjligt att gå in på ett Systembolag och där hitta en mogen flaska kvalitetsvin bör man ligga steget före och köpa vinerna när de är nyförlösta. Här kommer problemet och charmen med att hitta ett sätt att låta sin framtida njutning vila lugnt och stilla till perfektion. En perfektion som helt och hållet är individuell och vars sanning bara de egna smaklökarna besitter.

SPRIT ÄR DÖTT, VIN LEVER

Till skillnad från sprit så är vin levande och genomgår en livscykel med olika mognadsnivåer. Långt ifrån alla uppskattar finessen och elegansen hos ett vällagrat och moget vin. Personligen kan jag tycka att en ung champagne med elakt stram syra och frisk äppelfrukt kan vara mer passande än en mogen champagne med nötiga toner och en balanserad syra. Men inte alltid. Vägen från ungdomligt frisk och viril till mogen och harmonisk kan vara lång. Ibland 10-20 år eller mer. För att vinerna skall klara att ligga så länge krävs att omgivningen uppfyller en del kriterier så som skapligt konstant temperatur, lämplig luftfuktighet, vibrationsfritt och mörkt. Då inte alla lever ovanpå ett perfekt tempererat källarutrymme gäller det att hitta alternativ som är väl så bra eller bättre. Mina viner har passerat både egen vinkällare, skåpsförvaring på Vinkällaren Grappe och Magnusson Fine Wine och nu senast ett vinlagringskåp. Fördelarna med att hyra ett vinskåp på tex Magnusson Fine Wine är att du förutom perfekta lagringsförhållanden får ett säkerhetssystem kring dina små juveler i klass med ett bankvalv. Dessutom har du alltid tillgång till professionell kunskap kring vin och en vinbar där du när du vill kan korka upp din egen flaska tillsammans med några skaldjur eller en Boeuf Bourguignon. Men eftersom alla städer och stadsdelar inte har en vinkällare där man kan hyra in sig finns även möjligheten att skapa sin egen vinkällare hemma. Lösningen heter vinlagringsskåp. Det finns ett stort antal vinlagringsskåp på marknaden i alla möjliga prisklasser, vissa bättre än andra. Nyligen köpte jag ett Climadiff Avintage med plats för upp till 315 flaskor av bordeaux-typ. Efter fyra års funderande, vändande och vridande kom jag fram till det briljanta beslutet att slänga ut städskrubben och istället på samma plats bygga in mitt vinlagringsskåp. Ett beslut som jag ännu inte har ångrat, och vem bryr sig om lite skit i hörnen när man kan höja ett glas perfekt lagrad Chateau Latour och skåla för dammråttorna?

 

 

 

 

 

 

Climadiff’s vinlagringsskåp och många andra skåp hittar ni bl.a på www.vinkylen.se