HETA DECEMBERNYHETER

HETA DECEMBERNYHETER

December bjuder på en uppsjö nyheter i olika segment och prislägen. Flest – och minst intressant – är som vanligt nyheterna i det ordinarie sortimentet. Bortsett från det söta underverket Chateau Suduiraut 2002 (nr 3004 – 347 kr) är det mer eller mindre en samling nyheter som ger oss mer av vad som redan står på hyllorna. Men varför stirra oss blinda på det ordinära ordinarie när vi nu ser fram mot kluckande klappar från det exklusiva sortimentet, som släpps imorgon fredag?

Från engelska Ridgeview kommer en ny årgång av mousserande Ridgeview Bloomsbury. Engelsmännen har länge visat att de har potential att ge de fina champagnehusen en match, problemet har varit lite väl torra viner med hård syra och dammiga mineraler. Men med Ridgeview Bloomsbury 2011 (nr 96010 – 237 kr) visar de nu upp en mjukare sida och en kvalitetshöjning som är efterlängtad. Doft och smak är fullpackad med solvarm citrusfrukt, snäckiga mineraler, rökig flinta, nötter och en skiva toastbröd. Syran är frisk men samtidigt charmigt avrundad. Elegant och välbalanserad, och definitivt ett prisvärt alternativ till det lyxiga bubblet från andra sidan kanalen.
89(100)

 

Även Champagne levererar ett antal välgjorda bubbel i december. I toppen hittar vi en välstruken herre med stormsäker frisyr som skiner av finess och elegans.
Piper-Heidsieck Rare 2002 (nr 99488 – 1299 kr) är lika förförisk som en morgonpromenad i Råsunda när vinden ligger på från Arvid Nordqvist kafferosteri (kunde även varit en runda i Helsingborg med en bris från Zoegas). Ovanför de rostade kaffearomerna spelar vinteräpplen och digestivekex tillsammans med ett uns rök. I munnen är han generös och solvarm med balanserad syra och imponerande elegans. Utvecklad och drickvänlig, perfekt nyårsskumpa som gör sig lika bra – eller bättre – övriga 364 dagar om året.
93(100)

Nog om vitt.
Ingen jul utan rött, och decembers trevligaste röda heter Château Phélan-Segur 2012 (nr 99265 – 319 kr), en hederlig bordeaux som tryggt levererar klassiska aromer av svartvinbär, cederträ och tobak. I mulen ligger även en lätt animalisk touch, något som får oss vinnördar att stöna lite extra av upphetsning. Men här finns inte bara bär, tobak och kreatur. Nej, vi hittar även smörkola och choklad, hela vägen från nästipp till svalg. Och vem tycker inte om sånt?
I en tid av oenighet och budgetar hit och budgetar dit kan det vara skönt med något stabilt att hålla i handen. Något som står fast vid sitt ursprung och sin karaktär. Och vad passar väl bättre just nu än att bakåtlutad titta långsamt in i julgranspyntet med ett glas hederlig och klassisk bordeaux i handen?
89(100)