Vi guidar dig i dryckesvärlden

Julklappar från Popit

Tomteluvor 500x350Julruschen har precis rundat sista kurvan och är inne på upploppet. Många av julklapparna är redan inhandlade, inslagna, lackade och rimmade. Men inte alla. För er som fortfarande lider av julklappsångest har vi på Popit satt ihop våra bästa julklappstips för en lyckad julefrid. Ni hittar klappar man kan läsa, se, röka, äta och dricka.
En riktigt God Jul till alla er från alla oss!

Mikaels julklappar

Johan Magnusson konsten att byggaKonsten att bygga en vinkällare
av Johan Magnusson
218 kr (Bokus)

Först ut en läsbar julklapp från vinprofilen Johan Magnusson.
Konsten att bygga en vinkällare är (tro det eller ej) så mycket mer än en bok om konsten att bygga en vinkällare. Det är en bok som berör precis det som krävs för att man som vinälskare skall få med sig de grundläggande vinkunskaper, utan hamna i träsket för onödigt vinnördsvetande. Till detta kommer Johans ovärderliga tips och råd för alla oss som inte öppnar flaskan samma dag som vi köper den. Du måste inte ha en perfekt tempererad källare för att lagra vin. I Konsten att bygga en vinkällare gör Johan nedslag i 15 olika ”vinkällare” där vi får besöka allt ifrån den enkla lösningen i den lilla lägenheten till det pompösa skrytbygget som får finvinet att trivas och livrustkammaren att rodna.

Groult venerableCalvados Roger Groult Vénérable
Art.nr SB 252 – 799 kr

Min drickbara julklapp kommer från hjärtat av det franska skafferiet, Pays d’Auge i Normandie.
Roger Groult är en av topproducenterna i Calvados och med sina vedeldade kopparpannor levereras calvados i klassiskt robust stil.
Första gången jag besökte Roger Groult och provade igenom deras register var det just Vénérable som fick mina smaklökar att slänga av sig pälsboan och i lycka göra tre snabba ”spiritus sanctus” mellan sött, surt, salt och beskt. På den tiden fanns inte Vénérable att uppbringa hemma i Sverige, så det fick bli att linda in 2 flaskor i boxershortsen och pressa ner i resväskan. Idag har även vårt svenska monopol upptäckt storheten i Vénérable och flaskan finns (tack och lov) att få tag på i det ordinarie sortimentet.

Alfs julklappar

Oliva-Serie-V-Melanio-Figurado-2Oliva Serie V Figurado Melanio
ca 200 kronor (Brobergs, Stockholm)

V-serien är en personlig favorit från nicaraguanska Oliva – här i en mycket speciell boxpressad Figurado-form. Redan i handen känns den bra. Välpackad och marmorerad som en bättre entrecote. Till skillnad mot många andra mindre cigarrer inte så vresig de fem första blossen. Harmoni från början till slut. En balanserad limitado med lyxig kaffekänsla som växer. Och, utseendet till trots, en lika bra instegscigarr som smoker-deluxe-julklapp.

bonneau2010 Bonneau du Martray Corton-Charlemagne
Art.nr SB 90416 –998 kr

En av bourgognes absolut främsta vitvinsproducenter levererar i paritet med årgångens hajp med oförändrat pris. Förödande gott redan nu men om du har ork och lust dricker du den här likväl om tjugo år med en spännande utvecklingspotential. En klapp till dig själv, om du frågar mig.

Marias julklappar

Det är roligt att få julklappar som går att äta och dricka tycker jag. Med en fin ost till och rött snöre runt flaskan så är julklappsbekymren ur världen, både enkelt och gott.

fonsecaguimaraensPortvin & blåmögelost

Godare än glögg och med samma julkänsla är moget portvin för mig. Fonseca Guimaraens (8001 – 329 kr) från 1995 har fina mognadstoner och är hur gott som helst till blåmögelost. Mest klassiskt är den brittiska Stilton. Det är också gott med den mera tillgängliga och krämiga St Agur från Frankrike eller varför inte någon av våra svenska varianter, Bredsjö Blå eller Sörmlands Ädel från Jürss Mejeri?

Davids julklappar

The Angels Share

La_parte_de_los_angeles-490076778-largeOavsett om ni gillar Ken Loach’s vardagsrealism eller inte är ett biobesök för hans senaste film ett måste. Med värme, humor och en del realism berättar han historien om en samling som dömts till samhällstjänst, och via olika turer hamnar på Balblair Distillery. Tydligen ådrog sig filmen stående ovationer i tjugo minuter på filmfestivalen i Cannes, och det är inte svårt att förstå varför.

Scenerna från de skotska högländerna är vackra, och än vackrare är interiörna från Balblair, Deanston och Glengoyne. Svårt att se den och inte bli sugen på en liten Balblair efteråt.
En film för alla som älskar brittisk film – en Full Monty i whiskymiljö.

Balblair 1997

Balblair_1997_3p_20120905-143954Så ni följer rådet om julklapp 1, sedan går ni raskt vidare till julklapp 2: En Balblair. Som single malt buteljeras denna numera som vintage, och för julen väljer vi 1989:an. Här finns destilleriets karaktäristiska fruktighet, men även en hel del inslag av mer exotiska fruktdrag. Kokos, papaya och ananas som smyger sig in bland vanilj, toffee och kola från bourbonfaten. Balblair 1997 hittar man idag i taxfreebutiken på ålandsbåten, men om ni inte planerar en inköpskryssning innan jul så har Systembolaget Belblair 1989 tillgänglig. Bland blenders anses Balblair vara en toppklassmalt. Bland oss vanliga dödliga är det helt enkelt en maltwhisky som knäcker det mesta.