”KALL, TORR OCH GRATIS?”

”KALL, TORR OCH GRATIS?”


Jag är ganska normal. Jag älskar champagne!
Inte rysk champagne dock. För det finns inget som heter rysk champagne.
Champanski? Da! – Champagne? Niet!
Champagne kommer från Champagne, vilket för övrigt är Frankrikes nordligaste vinregionen. Nog om det.

Vilken champagne skall man då köpa?
Precis som med övriga drycker så finns det en uppsjö av alternativ i en mängd olika prislägen. Ett gott råd är att inte välja den allra billigaste. Systembolagets just nu billigaste champagne heter Philippe De Nantheuil, för 159 kronor får man här något som påminner om en mousserande burk konserverad sparris, långt bortom champagnehorisonten.

PALMER & CO

Men det behöver inte kosta finskjortan för att vara bra. Kooperativet Palmer & Co (mass)producerar några av de mest prisvärda champagnerna på marknaden. Deras standardcuvée Palmer & Co Brut Reserve (7372 – 229 kr) är ett enkelt och prisvärt exempel på vad som är karakteristiskt för champagne. Lägg till femtio kronor och du får deras årgångschampagne Palmer & Co Millésime 2008 (7867 – 275 kr). Lite mer pengar, mycket större upplevelse.

PIERRE BRIGANDAT

Men det är inte bara de stora kooperativen som levererar mycket champagne för pengarna. Pierre Brigandat är en småskalig odlare som fokuserar på Blanc de Noirs, det vill säga en vit champagne producerad på uteslutande blå druvor, 100% pinot noir (100% chardonnay kallas Blanc de Blancs). På ynka sju hektar vinodlingar producerar Pierre Brigandat cirka 65 000 buteljer. Första gången jag sprang på Champagne Pierre Brigandat var i en välsorterad vinbutik i Williamsburg och det var kärlek vid första tungkontakt. Klassiska mineraler, snäckskal, lime, citrus och rostade hasselnötter tillsammans med en frisk syra och gräddig mousse. Nyligen hittade Pierre Brigandat vägen upp till det svenska monopolet och i beställningssortimentet lanserades i december instegschampagnen Pierre Brigandat Brut Tradition för 239 kr. Liten odlare, väldigt mycket för pengarna.

 

POL ROGER

Bland de mer kända champagnehusen är det svårt att välja en generell favorit. Varje hus har sin egen stil. Vissa förespråkar tyngd, andra elegans. Vissa använder ekfat, andra föredrar ståltank. Vad du själv föredrar är helt upp till dig. Prova och du skall finna.

En av mina personliga favoriter är champagnehuset Pol Roger. Standardcuvéen Pol Roger Brut Réserve (7549 – 389 kr) är en riktig klassiker. Lite som en god gammal vän. Den sticker inte ut men är samtidigt svår att inte tycka om. Ett säkert kort om man skall på dejt och ett lika säkert kort om man vill skämma bort sig själv.
Men för en fulländad upplevelse rekommenderar jag starkt att ni lägger till en hundring och satsar på Pol Roger Brut Vintage 2004 (7536 – 495 kr). Fyllig och pompös men samtidigt elegant och sofistikerad. Generösa toner av citrus och gula äpplen kryddas med rostat kaffe, nougat, vit tryffel och ett uns ingefära. Utan tvivel en av de mest prisvärda årgångschampagnerna just nu. Fullkomligt lysande!

SIR WINSTON CHURCHILL

Att inte nämna Sir Winston Churchill när man pratar om Pol Roger är som att nämna Filip men inte Fredrik.
Sedan dagen då Winston Churchill träffade och blev förtjust i Odette Pol-Roger (som han även döpte en kapplöpningshäst efter) är han tätt förknippad med huset Pol Roger. Churchill blev en mäktig ambassadör för varumärket, vilket fortsatte även efter hans bortgång 1965, ett år som sedan dess symboliseras med ett svart sorgeband på Pol Roger Brut Réserve

Winston Churchill ansåg sig vara en man med enkel smak och höll sig därför endast med det bästa, och de bättre årgångarna stod högst på listan. 1928 och 1947 var hans favoriter och det var dessa årgångar som blev mallen för den prestigecuvée som Pol Roger lanserade 1984 till ära och minne av Winston Churchill. Årgången var 1975. Namnet? Cuvée Sir Winston Churchill, vad annars?

Druvblenden i Cuvée Sir Winston Churchill är en väl bevarad hemlighet. Men vem bryr sig om druvblend så länge resultatet frambringar ståpäls? Stilen är robust men samtidigt komplex och full av finess, precis som Churchill ville ha det.

Den aktuella årgången – 2002 – är den 14:e utgåvan av Cuvée Sir Winston Churchill (7548 – 1285 kr) Doften är förvånansvärt generös och utvecklad, men i smaken avslöjas årgångens ungdomliga stramhet och långlivade struktur. Ett balanserat samspel mellan muskulös kraft och tindrande ögonfransar som är svåra att värja sig mot och som likt sann kärlek kommer att utvecklas till något monumentalt i framtiden.

Winston Churchill var inte bara premiärminister, han var även kung av one-liners och han höll gärna låda om sitt livselixir. Churchill ansåg att en magnumbutelj är precis lagom för två, om bara en dricker. Magnumbuteljen skulle givetvis vara Pol Roger, vars egendom han ansåg var ”The most drinkable address in the world”.

Men Winston Churchill ville inte bara att champagne skulle serveras ur magnumflaska, han ansåg även att ”champagne skall vara kall, torr och gratis”, något som de flesta är snabba att skriva under på.

Men skall verkligen champagne serveras kall?

En iskall dryck har sina fördelar om kvaliteten inte håller måtten. Kyla dämpar nämligen både smak och doft och är den perfekta täckmanteln för ett orent innehåll. Nej, en ädel dryck som champagne bör serveras sval, inte kall.

Men torr då? Champagne skall väl vara torr?

En standardchampagne som Pol Roger Brut Réserve innehåller 3-4 gånger mer socker än ett torrt vitt vin, vilket behövs för att balansera både frukt- och kolsyra och ge champagnen kropp och själ. Nej, en knastertorr champagne är sällan någon större hit.

Men champagne får gärna vara gratis. Tänk vilken ynnest om alla hem var försedda med en champagnekran, precis bredvid kranen som ger oss färskt dricksvatten. Där kunde vi innan varje middag, eller innan vi skulle på bjudning och behövde ha med oss något fint, tappa upp en flaska champagne. Helt gratis. Visst vore det underbart!
Eller..?