Vi guidar dig i dryckesvärlden

Kär i tjuriga Chinon

Vissa vinrelationer är mer ett givande än ett tagande. De motsträviga vinerna från Chinon har länge sugit ur mig min villkorslösa kärlek, men även om vi ibland tar en puas kommer jag alltid tillbaka efter mer.

Salvia, rosmarin, libbsticka. Torkad fänkål, chili och paprika. Moreller, syrliga bigarråer och omogna vildhallon. Krossad sten. Sandpapper. Låter det bitterljuvt? It is. De röda vinerna från Chinon i Loire är eleganta och i bland frestande aromatiska. Smaken sätter dock tvärstopp för all inställsamhet. Krögaren Erik Videgård visade mig att vinerna passar förvånansvärt bra till det kinesiska Szechuan-köket men för att runda av tjurskalligheten funkar det rustika och feta piemontesiska köket kanske allra bättre.

Kvällens flaska heter 2008 Clos de la Roche (189 kronor), och är producentens Wilfrid Rousses vingårdsvin nummer ett. Beläget på toppen av en kulle växer 100 procent ekologiskt odlad cabarnet franc på en yta av dryga två fotbollsplaner. Jordmånen består delvis av regionens karaktäristiska svagt gulfärgade kalksten “tuffeau” som bidrar till vinets säregna karaktär. Druvmusten har lagrats på 500-litersfat, varav 25 procent nya, vilket inte påverkar vinets smak nämnvärt. I det första glaset dominerar buketten av kryddor och jag minns varför jag alltid kommer att återvända till Chinon. Det andra glaset breder ut sig mer och jag börjar genast sukta efter den gräddstuvade pyttipannan som puttrar på spisen. Glas nummer tre, efter maten, påminner mig om varför jag måste gå vidare till ett annat vin. I glas fyra ångrar jag mig…

I beställningssortimentet kan du beställa tre viner från Wilfrid Rousse, från 119-189 kronor, och Clos de la Roche är min favorit. Håll även utkik efter viner från Couly-Dutheil och Domaine Breton.