Lacrima di Morro – ett vin att älska eller hata

Lacrima 1
Vissa viner får mig att stanna upp och eftertänksamt humma innan jag åter sticker näsan i glaset och drar en djupare sniff.  Viner som inte påminner om något annat men som ändå är okonstlat rena och äkta. En helt ny doft- och smakpalett som väcker bortskämda sinnen till liv efter att de allt för länge gått på slentrianmässig tomgång. Viner som som får mig att utbrista ”Vad f-n är det här?”, precis som vinet som i skrivande stund draperar väggarna i mitt glas.

Lacrima Di Morro Superiore 2012 har sitt ursprung i italienska Marche. Druvan – Lacrima di Morra – odlas uteslutande i den lilla DOC-appellationen Morro d’Alba och där bara av en handfull producenter. En av dessa producenter är Velenosi, och det är där vi hittar det här vinet.

Lacrima 2Om jag skall jämföra doften med något så får det bli en Brachetto d’Aqui med sin söta och aromatiska doft av smultron, litchifukt, körsbär, rosor, mörk choklad, och lakritsrot. Den sammetslena smaken drar mer åt siciliansk frappato med minimala tanniner som polerar en solvarm frukt, steniga mineraler och en lätt körsbärskärv eftersmak. Okomplicerat och klunkvänligt vin som ikväll njöt i fulla drag mellan två lammkött och en gräddkokt savoykål med riven vitlök och pressad citron.

Lacrima di Morro Superiore 2012 finns tyvärr inte att köpa via det svenska monopolet i dagsläget, men övriga viner från Velenosi importeras av Tryffelsvinet, så jag hoppas på en svensk lansering inom en snar framtid. När det sker kommer jag ladda upp inför den stundande grillsäsongen (tänkt positivt, vi är snart där). För vad passar bättre till en bränd stekyta än ett okomplicerat och mjukt vin med solvarm frukt, steniga mineraler och blommiga aromer? Dessutom är det ett unikt vin som garanterat får vännerna runt bordet att höja på ögonbrynen, av en eller annan anledning. För som så ofta när ett vin överrumplar min nyfikenhet är det här frågan om ett vin att älska eller hata.
Det här vinet älskar jag.