Läskande svenska nyheter

Glaesbolaget1Man kan lätt tro att en sådan som jag inte har mycket till övers för alkoholfria alternativ. Det har jag inte heller. Men när det gäller drycker utan alkohol som inte gör anspråk på att vara just ett alternativ till vin, öl och sprit finns det allt fler bra produkter. Igår provade jag fyra nya smaker från svenska Glaesbolaget (uttalas precis som vinglas).

De nätta små flaskorna marknadsförs som småskaligt producerade premiumdrycker med extra hög andel fruktjuice och utan socker (bortsett från all sötma som finns naturligt i frukten). Alla drycker är lätt kolsyrade och basen består av äppeljuice för att bibehålla en frisk syrlighet. So far so good. Smaksättarna består av naturliga exktrakt, i vissa fall med ursprung utskrivet. Det enda icke naturliga tillsatt är konserveringsmedel för att förhindra jäsning på flaska – med andra ord ”ingen naturläsk”.

Hur smakar det då? Till min hjälp, fru och dotter (3 år).

Popit Hjarta minstGloria’s Goddamn Gorgeous Ginger
Som namnet blygsamt hintar om: en vacker ingefärsdryck gjord på tre sorters ingefära (vilka framgår inte). Både doft- och smakmässigt påminner den om Ginger Beer men utan den där peppriga kryddigheten. Kolsyran mildrar mötet ytterligare mildare och all runt middagsbordet ger Gloria tummen upp.

Mildred’s Mighty Mucho Menta
Kamomilltédrickaren kommer känna igen sig direkt. Myntan finns där, men mest för att ge skärpa och sötma. Den tredje kryddan är humle och den figurerar mest i bakgrunden och bidrar med en liten bitterhet. Intressant kombination. Favorit hos fru.

Lorraine’s Laidback Lovely Lemon
Siciliansk citron och tonic, det vill säga bitterämet kinin. Den intensiva mörkgula färgen vittnar om koncentration, men av vad? Doften påminner mer om citronpastill än själva frukten. Mandarin, kardemumma och vanilj är andra detaljer som kommer fram i smaken. Först söt sedan lite bitter. Jag blir inte riktigt klok på den här. Dotter gillar, fru ratar med hänvisning till Ajax Citron.

Virginia’s Very Riveting Rose
Ursprungsbecknad marockansk ros och citron. Är du bekant med rosenvatten, vanligt i det persiska köket, vet du vad rör sig om. Det doftar dock mer rosenblad än det smakar, tack vare citronsaften. Det här är helt klart en vattendelare – två tredjedelar av familjen gillar rosor.

På det hela taget intressanta drycker som gör sig bra som fördrink på balkongen eller vid matbordet. Men kom ihåg, särskilt vid kombination med mat, att dryckerna är söta även om de inte innehåller något tillsatt socker. De funkar säkert fantastisk även i cocktailsammanhang. En övergripande reflektion när det gäller flaskornas utseende, namn och formgivning andas USA. Varför inte ta ett svenskt grepp på en nydanande svensk produkt som säljs i Sverige?

Säljs i välsorterade delikatessbutiker som Cajsa Warg och Urban Deli, främst i storstäder.