Vi guidar dig i dryckesvärlden

Laxrosa drömmar om Provence

roseglas

Tiden då flytande hallonbåtar draperar systembolagets rosévinshyllor är inte över, men vi är en god bit på väg. Den generella uppfattningen om att rosévin skall vara jordgubbsfärgat, smaka hallonsaft och kosta högst 69 kronor är däremot något förlegat, detta tack vare kräsna vinkonsumenter och sydfranska charmörer som (ofta) via beställningssortimentet letat sig upp från Provence och in på den svenska marknaden. Dessa ljusrosa viner med en färg som drar åt lökskal och en finessrik karaktär som ger plats för såväl röd frukt, steniga mineraler och friska örter är något helt annat än de saftlika roséviner vars blotta existens är lika exalterande som att bevittna en solnedgång på radion. Tyvärr utgör den här typen av rosévin fortfarande större delen av Systembolagets ordinarie sortiment, helt enligt modellen ”det folket vill ha skall folket få mer av”.  Men i takt med att fler och fler upptäcker vinerna från Provence och inser att de faktiskt får väldigt mycket för pengarna om de passerar den magiska hundringen så förändras och förstärks utbudet succesivt på monopolets hyllor. Detta bekräftades då jag efter att ha besökt vinmässan Vinisud i sydfranska Montpellier insåg att flera av de bättre producenterna har letat sig upp till den svenska marknaden, och fler lär följa efter.

Vinisud är förmodligen den internationella vinmässa där rosévinet får mest utrymme, kanske inte så konstigt med tanke på det geografiska läget vid den franska medelhavskusten. Under tre dagar kämpade jag mig igenom hundratals roséviner och dök på djupet i ett antal av de bättre producenterna. De flesta av vinerna håller en stil trogen sitt ursprung. Det är viner med friskhet, elegans och läskande fräschör som får mig att både vilja luta mig tillbaka i brassestolen och slå mig ner vid ett dukat bord med doften av nyfångad fisk och skaldjur sipprandes ut från köket. Just det faktum att välgjorda roséviner passar utmärkt till mat verkar ha gått många förbi. Tänk medelhavet och Rivieran. Tänk fisk och skaldjur. Tänk riktiga roséviner med karaktär. Voilà!

De viner som imponerade på Vinisud och som sedan visade sig dyka upp på den svenska marknaden var förvånansvärt många. Här följer ett urval ur toppskiktet av de roséviner som lever upp till förväntningarna av vad ett högkvalitativt rosévin från Provence bör leva upp till. Det är så här det skall smaka, åtminstone om ni frågar mig.


ORDINARIE SORTIMENT

collaveryDomaine de Collavery 2013
Art.nr 2859 –  82 kr
Coteaux d’Aix-en-Provence, Domaine de Collavery
Lätt och smultronbärig med kort och mjuk eftersmak i klassiskt sydfransk stil 
85 (100)


M de Minuty Rosé 2013

M de MInutyArt.nr 2590 – 105 kr 
Côtes de Provence, Château Minuty

Laxrosa småstekare från rivieran i hallonbärig outfit med en näve örter och en skopa mineraler. En liten blomsterkvast tittar fram bakom ena örat och en förnimmelse av grapefrukt bakom det andra. Gott, ursprungstypiskt och prisvärt.
88 (100)


Miraval Rosé Jolie-Pitt & Perrin 2013

828828Art.nr 90452 – 149 kr
Côtes de Provence, Frankrike

Kändisrosé med knivskarp syra som klyver hallon och smultron på löpande band över ett svalt stenbord av mineralisk flinta. Ett rosévin som inte bara vill ha utan kräver mat för att bli harmoniskt. Fisk och skaldjur med syrliga tillbehör står högt på listan.
91(100)


Rosé Bonbon 2013
 
836231Art.nr 99075 – 135 kr
Côtes de Provence, Domaine des Diables 
Stor, karaktärsfull och aromatisk doft av smultron, rosenblad, litchifrukt och friska örter i en helt egen stil, en BonBon-stil. Smaken är generös och balanserad med frisk syra och solvarm frukt. Lång och elegant eftersmak med ett gräddigt avslut. Lika klunkvänlig som matvänlig.
92 (100)


BESTÄLLNINGSSORTIMENTET

grande Grande Recolte 2013
Art.nr 75286 – 99 kr
Côtes de Provence, Château de Berne
Frisk och bärig doft av hallon, smultron och ett uns vanilj. Ren och frisk i munnen med mjuk syra och mild eftersmak. Enkel och god.
87 (100)


M.I.P Made in Provence Rosé 2013
 
Made_In_Provence_Rose_2008Art.nr 79693 – 125 kr
Côtes de Provence, Domaine Sainte Lucie 

Klassisk provencalsk med inslag av citrus, örter, röda bär och steniga mineraler tillsammans med ett uns rosor kittlandes i nosen. I munnen är det friskt och elegant med en livlig syra och torra mineraler som piggar upp en sommarsöt jordgubbsfrukt. Lång och läcker eftersmak.
91 (100)

La-Calisse-Patricia-Ortelli
Château La Calisse Patricia Ortelli Rosé 2012
  
Art.nr 72117 – 190 kr
Coteaux Varois, Château La Calisse

Ren och bärig karaktär med härlig örtighet, friska mineraler och en elegant avrundad syra. Oklanderligt välgjord, god och lättdrucken till så väl mat som balkong.
92 (100)

chateau-minuty-cuvee-rose-et-or
Rose et Or 2013

Art.nr 79355 – 205 kr
Côtes de Provence, Château Minuty

Frisk och stram med subtila aromer av citrus och hallon sida vid sida med örter, mineraler och vanilj. Uttrycksfull men samtidigt elegant och finessrik med en charmerande eftersmak.
92 (100)