Vi guidar dig i dryckesvärlden

Lilla pilsnerslaget

Funderar du över vilken bruksbärs du ska beställa hem inför sommaren? En sådan där pilsner du poppar utan att behöva tänka? Bra, jag har testat fyra finfina flaskor som löser uppgiften på olika sätt.

Hur många fantastiska IPA:s du än dricker kommer du någon gång alltid att vilja återvända till den klassisk pilsner. Back to the mothership. Jag skulle vilja påstå att den svenska sommaren kräver det. Picnic, nakenbad, brännboll, gräsklippning, bastubad – tillfällen då man bara vill korka upp, luta sig bakåt och invänta den beska kolsyran. Pilsner, eller pils, kommer ursprungligen från den tjeckiska staden Pilsen och är ett torrt, ljusare lageröl bryggt på pilsnermalt. Här kommer fyra varianter som skiljer sig mer än vad man kan tro.

Melleruds vårpilsner (13 kronor) har jag druckit ett par gånger tidigare. Den fick vara med som en måttstock för vad man kan förvänta sig av en storbryggd svensk pilsner med det tjeckiska originalet som förlaga. Ren, maltig,lätt med typisk pilsbeska som biter av utan att dominera. Finns att köpa styckvis i tillfälliga sortimentet och kommer garanterat inte ställa till något väsen vid midsommarlunchen.

Pickla pils (29 kronor) från Nynäshmans ångbryggeri är ett fetare djur. Inte i styrka, alkoholen är densamma som alla andra i testet (4,8 %), men både doft och smak breder ut sig. Aromhumlen är tydligare, smaken fylligare och beskan djupare. Delen karamellmalt gör såklart sitt, dock utan att göra avkall på den tjeckiska förebilden. En låda till i bastun och en på balkongen. Check.

Tredje pilsnern kommer från bryggeriet Demory (20 kronor) i Paris och går under parollen ”Astroblonde Pils”. Flirten med belgisk blonde är larvigt snygg. Men doften av honung, jäst och surdegsbröd avbryts prompt av den klassiska pilsnerbeskan. Bravo! Kul nykomling som levereras i trevliga sexpack. Jag bunkrar upp i studion, bara att komma förbi.

Sist ut är Tumbo Tysk Pils (31 kronor) från Eskilstuna ölkultur. En komplex rackare. Ofiltrerat, jästigt och naturvinssmutsigt på ett skönt sätt. Samma spontanjästa känsla fortsätter i munnen. Tankarna går till Lambic från Cantillon och cider från Dupont, men med ordentlig efterbeska. Tufft! Men inte det jag var ute efter idag, däremot nästa gång på Akkurat med en gjutjärnsgrytta full med musslor…

Alla testade öl, förutom Melleruds, finns i beställningssortimentet. Tipsa gärna om du har något eget pilsnertips innan midsommar!