Lördagsbärsen – Adelsö

adelso ol

Så var det lördag igen och jisses vad veckorna flyger fram. Som vanligt är det dags att plocka fram någon god öl ur förrådet att förgylla dagen med. Idag är jag sugen på att prova ett för mig nytt svenskt mikrobryggeri som jag sprang på härom veckan: Adelsö. Bryggeriet ligger mycket riktigt på Adelsö i Mälaren som tillhör världsarvet Hovgården.

Här brygger de två öl som alltid finns att köpa. Idag provar jag båda två (eftersom de är så små…). Först ut är Boom Boom Blonde (89/100 p) 25 kr som är en ofiltrerad, frisk ljus och välhumlad öl vilket man känner direkt på doften när man häller upp den i glaset. Citrus, blodgrape och blomster slår emot näsan och får mig att längta till varma sommardagar. I gommen griper beskan tag på en gång men den är snyggt balanserad och tar inte överhanden, den snarare glider över i en torr maltig ton som rundas av med en lätt parfymerad citrussmak. Fräscht och välgjort hantverk.

Nästa öl i glaset är Rocket I.P.A  (89/100p) 27 kr. Här anar man genast ett lite fylligare öl, fortfarande ofiltrerat, och med mer rostade och nötiga toner. Doften bekräftas också i munnen där malten har en lätt smak av karamell och citrusfrukten känns mer mogen och utvecklad. En snygg variant av västkust-IPA.

Båda ölen får klart godkänt men just idag tilltalas jag mest av Boom Boom. Kanske för att vintern verkar vara här på allvar. Adelsö finns i Systembolagets beställningssortiment som lokal produkt, med andra ord kan den beställas i stockholmsområdet eller handlas i butikerna i Bromma (där jag själv upptäckte produkterna).

Vad dricker du för öl idag? Hit me!