Lördagsbärsen – om munken själv får välja

Chimay

Den här veckan gräver jag fram en belgisk öl i förrådet som under många år varit reserverad enbart för munkarna i klostret Notre Dame de Scourmont och deras gäster. Trots sin begränsning nådde den utanför murarna och efterfrågan ökade så mycket att munkarna var tvungna att besluta sig för om de skulle behålla den för sig själva eller göra den tillgänglig för fler.

Det blev en kompromiss där några utvalda restauranger och pubar i Europa fick servera den. Butikslanseringen i Sverige förra hösten var unik och en begränsad upplaga nådde hit.

Chimay Dorée Goud Bieres de Chimay, 25 kr 92/100 poäng är en trappist öl vilket innebär att den måste var bryggd innanför klostermurarna. Ölen är överjäst och ofiltrerad med en alkoholhalt på fyra komma åtta procent. Doften är jästig, örtig och fylld av vita blommor som påminner om en blomstrande sommaräng. I munnen är ölen torr,frisk och brödig med en lätt touch av citrus. Eftersmaken är finstämd och mycket elegant och helt utan beska. Öltypen är en belgisk blond och kan jämföras med en torr pilsner i stilen.

Vanligtvis förknippar jag en trappistöl med litet fylligare maltighet och mer alkoholvärme men den här är verkligen läskande. Gott för sig själv men passar bra till en laxsallad dijon med majonnäs och kapris.

As usually vad dricker du?

Jäst Janne