Vi guidar dig i dryckesvärlden

Lucore Dai Poggi – Olivolja på riktigt

Lucore
Även om jag dagligen nyttjar diverse olivoljor så är det inget jag kontinuerligt provar. Men faktum är att olika olivoljor skiljer sig markant åt, precis som vilket vin, öl eller destillat som helst (för att dra en drickbar parallell). Och det händer att jag stöter på en olivolja som jag bara måste hälla upp i ett litet glas; titta på, sniffa på och sörpla på. Lucore Dai Poggi är precis en sån olivolja.

Lite nördfakta för den inbitne olivoljeälskaren:
Lucore Dai Poggi produceras i den lilla staden San Gimignano i hjärtat av Chianti i Toscana. Olivesorterna som används är frantoio, moraiolo och leccino. Dessa skördas för hand i slutet av oktober och början av november och kallpressas sedan till en karaktärsfull olja med både kraft och elegans.

Lite fakta för den som vill veta vad som finns i flaskan:
Doften är mäktigt komplex och drar mot en nyslagen gräsmatta där någon (oklart vem) precis roat sig med att riva citronskal, smälta smör och hacka bittermandel.
Smaken är mjukt oljig och elegant i början, men skenet bedrar och mycket snart häver sig kryddorna fram och tar över i ett intensivt och pepprigt mittparti. En markerat kärnkärv beska inleder eftersmaken som så småningom övergår till att bli krämig och slutligen nötig. Där, i epilogen, tittar örterna och gräset upp igen.

Och så lite fakta för oss som bara vill veta hur?
En karaktärsfull olivolja av den här kalibern passar som bäst till smakrika maträtter, ett nybakat bröd som surdeg eller lättsaltad focaccia, eller tillsammans med grönsaker och tillagade rotfrukter. Kort och gott en god olivolja som passar som krydda till det mesta som är gott.

Lucore Dai Poggi har precis lanserats på marknaden och är den första produkten från familjeföretag Lucore som drivs av Jennifer Larsson och Nicola Papa. Lucore Dai Poggi börjar poppa upp så smått lite här och där; bor du i Stockholm så hittar du flaskan bl.a på P&B i Hötorgshallen och på ICA Kvantum Liljeholmen.