Vi guidar dig i dryckesvärlden

Lysande armagnac i mörka november

armagnac_en_mouvement-1

Bortsett från en välgjord Talisker Distillers Edition, som lanseras i ett antal större butiker, så är det i vinkällarbutikerna som vi hittar de riktigt roliga nyheterna i november, och alla är de druvdestillat.

Det druvdestillat som lyser starkast i november kommer från området Armagnac strax söder om Bordeaux. Här är det inte frågan OM ekfatet tillför något, utan det är både ett krav och en förutsättning. För en årgångs-armagnac krävs minst 10 år på ekfat, men oftast blir den liggande betydligt längre än så.

En av de bättre producenterna i Bas Armagnac är familjen Darroze som sedan tidigt 70-tal har köpt upp eaux-de-vie från framstående egendomar i området och förädlat dessa till armagnac i sin källare. I november lanserar Darroze tre unika årgångsbuteljeringar från egendomarna Domaine de Pounon och Château de Gaube på Systembolaget. Darroze blandar aldrig sina årgångsbetecknade armagnacer, inte ens två fat från samma år och domän, med andra ord så är samtliga buteljeringar ”single cask”. Precis som i Cognac och Calvados är det i Armagnac mer regel än undantag att vattna ner den lagrade spriten till runt 40 % alkohol. Darroze ser annorlunda på saken och tillåter enbart tiden att späda ut deras armagnacer till lämplig alkoholstyrka (cask strenght).
Tiden är även symbolisk när det kommer till att avnjuta en vällagrad armagnac av den här kalibern. Det här är inget man skjuter i sig som Johan Wayne hängandes mot bardisken. Nej, här har vi att göra med en flytande form av livsnjutning som kräver både tid, lugn och ro för att komma till sin fulla rätt. En glödande braskamin och en mjuk fåtölj. Kanske en gungstol. John Wayne på ålderns höst när vilda västern lagt sig till ro och meningen med livet tagit över. Det är det jag ser framför mig när jag lättar på korken till Château de Gaube Francis Darroze 1970.

Darroze

Domaine de Pounon Francis Darroze 1993
Art.nr 10671 – 700 ml – 1 012 kr
Frankrike, Armagnac

Djup och komplex doft av torkade aprikoser, honung, smörkola och snittblommor med en viss antydan till lim (karlssons klister, på ett bra sätt).
Bra bett i smaken från start till mål. Fyllig med hög intensitet och bra kryddighet som håller ut i en lång eftersmak.
92(100)

Château de Gaube Francis Darroze 1970
Art.nr 10677– 700 ml – 1 563 kr
Frankrike, Armagnac

Kryddig, komplex och mogen doft av fikon, lönnsirap, knäck, rancio och höstlöv.
Generös smak med enastående komplexitet, frisk syra och en antydan till fruktsötma. Mot slutet övergår de söta tonerna till att bli helt torra och en strävhet breder ut sig. En strävhet som i kombination med syra och frukt gör eftersmaken i det närmsta odödlig.
96(100)

Château de Gaube Francis Darroze 1966
Art.nr 10676 – 700 ml – 1 894 kr
Frankrike, Armagnac

Utvecklad och mogen doft med tydlig rancio-karaktär där faten har tagit över en stor del av doftpaletten. Bakom de kryddiga aromerna av ekfat finns en diskret men härligt fruktig arom av aprikos och fikon.
Smaken är intensiv och fyllig med bra balans mellan syra, sötma och torra tanniner.  Längst fram på tungan breder en torkad fruktsötma ut sig som håller greppet hela vägen in i en kryddig, torr och väldigt lång eftersmak.
94(100)