Maria listar några favoriter bland oktobernyheterna

Bra vit bordeaux är vi inte bortskämda med på Systembolaget. I oktober bland små partier finns dock tre som är hur goda som helst. Ch. de Fieuzal, Ch. Larrivet Haut-Brion och Clos Floridene Blanc som är den billigaste. För 198 kr får du ett fylligt och välbalanserat vin med lätt rostade och vaxiga aromer med citrus- och smöraromer. Varför inte lyxa till det med några halstrade pilgrimsmusslor och en frisk citronsmörsås. Går också fin-fint att lagra i ytterligare 6-8 år.

Crozes-Hermitage från Alain Graillot brukar alltid ta slut på nolltid. Detta rättframma och tydliga vin med lagringspotential och allt man kan önska sig av syrahdruvan såsom gummi, lagerblad och svartpeppar i mängder finns på plats. Dock upplevde jag vinet något obalanserat med tunnare struktur än vanligt. Får prova om det vid annat tillfälle.

Härlig röd bordeaux från 2009 är Ch. Rollan de By för 221 kronor. Vinet har en nyanserad kryddighet med mörk körsbärsfrukt. Spara 1-2 år och drick fram till 2020 om du orkar vänta.
Gott till en blodig biff.

Poliziano tycker jag är en pålitlig producent med bra viner på alla nivåer. Dessutom med lagringskapacitet. 2009 Vino Nobile di Montepulciano har en ungdomlig sötfruktig, blommig, örtig och körsbärssaftig smak med bra struktur och strama tanniner. Drick nu till din godaste köttfärssås eller spara i upp till 10 år.

Jättegod barolo från 2007 kommer från Paolo Scavino för 359 kr. Vinet har en nyanserad kryddighet med chokladaromer och inslag av torkad frukt. Den strama, friska och kryddiga smaken är lång med sötfruktig eftersmak. Ett vin som bjuder på motstånd och ger massor av njutning tillbaka. Spara 10-12 år. Eller drick nu!